
June 4, 2014 Telephone: (717) 783-9454 

 Fax: (717) 787-8820 

 
Shari Gass 

RE:  Guest paying 

 

Dear Ms. Gass: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent May 19, 2014, wherein you inquire 
whether it is permissible for guests of members at a private club to purchase 

alcoholic beverages, or if the purchase must be made by a member.  Your e-mail 

does not specify whether the private club in question has a club liquor license or a 

catering club liquor license;  therefore, both types of licenses will be discussed. 

 

OPINION:  Section 406 of the Liquor Code provides that no club liquor licensee, nor 
its officers, servants, agents or employees, other than one holding a catering club 
liquor license, shall sell any liquor or malt or brewed beverages to any person except a 
member of that club.  [47 P.S. § 4-406(a)].  As such, one must be a member of the 
club in order to purchase alcoholic beverages on its licensed premises.  A club 
member may bring a guest or guests to the club, and the club may sell/serve the guests 
food and non-alcoholic beverages.  However, if the guests wish to purchase alcoholic 
beverages, the beverages must be purchased by and paid for by the club member, 
since non-members cannot purchase alcoholic beverages.  
 
Patrons of a catering club licensee may purchase alcoholic beverages from the club 
even if they are non-members, as long as they are present on the licensed premises as 
part of a catered event.  A catered event is one involving the furnishing of liquor or 
malt or brewed beverages, or both, to be served with food prepared on the premises or 
brought onto the premises already prepared, for accommodation of groups of non-
members who are using the facilities of the club by prior arrangement, made at least 
twenty-four (24) hours in advance of the time of the function, and which is paid for by 
the non-members.  [40 Pa. Code § 5.83(a)].  Records must be kept showing the date 
and time catering arrangements were made, the name of the person or the organization 
making the arrangements, and the approximate number of persons to be 
accommodated.  [40 Pa. Code § 5.83(b)].  The catering club cannot self-sponsor a 
catered event. 

Please do not hesitate to contact this office if you have any additional questions. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  
Very truly yours, 

  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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