
 

 

 
 

June 5, 2014 Telephone: (717) 783-9454 

 Fax:   (717) 787-8820 

 

Deanna Trio-Schomper 

JB III Enterprises 

 RE: Kitchen Hours for Restaurant Liquor License   

Dear Ms. Trio-Schomper: 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated May 7, 2014, in which you 

inquire whether your kitchen must be open at all times that your bar is open and 
whether you are required to post kitchen hours.  

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that JB III 

Enterprises holds Restaurant Liquor License No. R-11739 (LID 68631) for use at 

its premises located at 1002 Church Avenue, Johnstown, Pennsylvania.   

 
OPINION:  There are no specific requirements or prohibitions concerning kitchen 

hours or their public posting related to restaurant liquor licensees in the 

Pennsylvania Liquor Code (“Liquor Code”) or Regulations. However, licensees are 

required to abide by all appropriate provisions in the Liquor Code and regulations, 

and will be held strictly liable for any violations thereof. 

 
Section 102 of the Liquor Code defines a “restaurant” as follows: 

 

“a reputable place operated by responsible persons of good reputation and 

habitually and principally used for the purpose of providing food for the public, the 

place to have an area within a building of not less than four hundred square feet, 

equipped with tables and chairs, including bar seats, accommodating at least thirty 
persons at one time. The board shall, by regulation, set forth what constitutes tables 

and chairs sufficient to accommodate thirty persons at one time.” [47 P.S. § 1-102]. 

 

Since you possess a restaurant liquor license, you must maintain the ability to feed 

thirty (30) or more people even if your kitchen is “closed” while you are serving 

alcohol. [47 P.S. § 1-102].  Additionally, your establishment should “principally 
and habitually” be used for providing food to the public and you should ensure that 
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the service of alcohol does not take priority over your service of food at any time.  

[47 P.S. § 1-102].   Pennsylvania courts have offered guidance on the types and 

amount of food that is sufficient in order to comply with the requirements imposed 
by the Liquor Code. See Appeal of Albud, 149 A.2d 163 (Pa. Super. 1959) (the 

kitchen was ten (10) feet by four (4) feet; there were twelve (12) sandwiches 

available, which could be served on ten (10) pieces of china); Pennsylvania Liquor 

Control Bd. v. Dobrinoff, 471 A.2d 941 (Pa. Cmwlth. 1984) (the food supply on 

hand consisted of two (2) pounds of chicken necks, a half-pound of cheese, a 

gallon of pickles, and three (3) cans, each, of sauerkraut and tomato sauce); and 
Mitchell v. Pennsylvania Liquor Control Bd., 476 A. 2d 479 (Pa. Cmwlth. 1984) (a 

liquor control enforcement officer visited the licensed premises on four (4) 

occasions and ordered a sandwich each time, but the licensee was never able to 

serve the officer a sandwich; the officer never saw a menu or any other patrons 

eating).  
 

Additionally, this office has previously advised that; preparing and providing hot 
dogs and an occasional offering of “full dinners” meets the food requirement of 

section 102, there is nothing in the Liquor Code or Board’s Regulations that 

prohibits a licensee from offering food that is prepackaged so long as it is prepared 

at the premises, and nothing requires that food be made from scratch in order for a 

licensee to meet the requirements of section 102. [LCB Advisory Opinion Nos. 03-

083, 07-523, and 09-159].    
 

You indicate in your correspondence that you are aware of the Liquor Code’s 

requirement to maintain available food for at least thirty (30) persons, and that it is 

your practice to open your bar area to patrons at 11:30 a.m. on Mondays and 

Sundays, while the kitchen does not open until 4:00 p.m. on those days.  Since 

there is no specific requirement or prohibition on kitchen hours or the posting of 
such hours, you may operate your kitchen according to your business needs, but 

you must ensure that you are compliant with the definition of “restaurant” under 

the Liquor Code, including the provisions related to serving food as the principal 

part of your business, and maintaining enough substantive food in accordance with 

the Courts’ and the Board’s directives at all times that you serve alcohol whether 

your kitchen is designated as “open” or “closed.”  
 

In closing, if you have any further questions or concerns regarding this matter or 

the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
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OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 
REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:     Pennsylvania State Police,  
Bureau of Liquor Control Enforcement  

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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