
 

 

 
 

June 18, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

Rick Greene 

President 
Northern Wayne Fire Company Inc. 

1663 Crosstown Highway 

Lakewood, PA 18439-3934 

 

 Re:  Question on Special Occasion Permit 

 
Dear Mr. Greene: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail dated May 18, 2014, 

wherein you indicate that Northern Wayne Fire Company Inc., which previously 

obtained special occasion permits (“SOPs”) from the Pennsylvania Liquor Control 

Board (“Board”), has been approached by another entity, “Campfire Festival,” 
about providing an SOP for a music festival that it is hosting at a local summer 

camp over Labor Day weekend.  You explain that, in exchange for your fire 

company providing an SOP for the event, Campfire Festival would like to run the 

alcohol booths at the event and then give your fire company a percentage of the 

profits.  However, it is your understanding that your fire company would need to 

be responsible for acquiring and selling any alcoholic beverages pursuant to an 
SOP that it obtains and would need to retain one hundred percent (100%) of the 

profits from such sales.  Accordingly, you seek confirmation of whether your 

understanding is correct. 

 

OPINION:  As you already appear to be aware, certain “eligible entities,” as 

defined in section 102 of the Liquor Code [47 P.S. § 1-102], may apply for and 
obtain an SOP, which authorizes the holder thereof to sell liquor and/or malt or 

brewed beverages to persons of legal drinking age for consumption on or off the 

licensed premises during the hours of 7:00 a.m. until 2:00 a.m. of the following 

day on any day for which the SOP is issued.  [47 P.S. § 4-408.4(k)].  SOPs are 

generally issued for a period of not more than six (6) consecutive or 

nonconsecutive days during a calendar year.  [47 P.S. § 4-408.4(i)].   
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The purpose of an SOP is to provide the eligible entity with a means of raising 

funds for itself.  [47 P.S. § 4-408.4(m)].  An SOP may be used in conjunction with 

activities and events involving other entities; however, no one other than the holder 

of the SOP may acquire a pecuniary interest therein.  [Id.].   

 
Consequently, only the named holder of the SOP is authorized to sell alcoholic 

beverages pursuant thereto, and all proceeds from the sale of alcohol pursuant to an 

SOP must be collected by the holder of the SOP.  Nevertheless, there is nothing in 

the Liquor Code or the Board’s Regulations that would prohibit the holder of an 

SOP from subsequently making a voluntarily contribution to third parties.  To state 

it differently, an eligible entity may obtain an SOP, use it to acquire and sell 
alcohol at an event being hosted by or in conjunction with a third party, retain the 

proceeds from the sale of alcohol, and then subsequently make a voluntary 

contribution of a portion of the proceeds from the sale of alcohol to the third party.  

This type of partnering arrangement is often suggested by this office as an 

alternative to non-profit organizations that are looking to obtain an SOP, but do not 

qualify as an eligible entity under the Liquor Code. 
 

Therefore, as you correctly observed, if your fire company obtains an SOP for the 

event being hosted by Campfire Festival, only the fire company would be 

permitted to acquire and sell alcohol pursuant to that SOP.  The fire company 

could hire Campfire Festival to run the booth for them pursuant to some sort of 

contractual agreement, but the fire company would have to maintain ultimate 
decision-making authority and control so as to avoid conveying an unlawful 

pecuniary interest in the SOP.  Moreover, as you also correctly observed, the fire 

company would be required to initially retain all of the proceeds from the sale of 

alcohol relative to the SOP.  However, the fire company could subsequently make 

a voluntary contribution of a portion of the proceeds from the sale of alcohol to 

Campfire Festival, if it so chooses.   
 

Should you have any additional questions regarding the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 
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REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  
 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  
cc:     Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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