
 

 

 

 
 

June 18, 2014   Telephone:  (717) 783-9454 

FAX:  (717) 787-8820 

 

Dahlia Folkes 

Winebow, Inc. 
75 Chestnut Ridge Road 

Montvale, NJ 07645 

 

RE: Charitable Donation Clarification Request 

 

Dear Ms. Folkes: 
 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail and attached letter of 

May 29, 2014, in which you indicate that Winebow, Inc. is looking for guidance, 

on behalf of a supplier, about donating wine to a bona fide charitable organization.  

You explain that:  the supplier has created wines specifically for donation to 

various “9/11” charitable organizations for their event being held at licensed 
premises in the Commonwealth of Pennsylvania during the Fall of 2014; these 

specially-created wines are not otherwise available for sale to the general public; 

and all federal label approvals have been obtained for these wines.  Accordingly, 

you ask whether the donation of these specially-created wines is permissible and 

whether the wines for donation must be price posted through the system similar to 

other alcoholic beverages. 
 

The Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) records indicate that 

Winebow, Inc. holds Vendor Permit No. VP-669 and Sales Permit No. SP-555. 

 

It is assumed for purposes of this response that the supplier to which you are 

referring is not based in Pennsylvania and does not hold any licenses or permits 
issued by the Board. 

OPINION:  Please be advised that the donation of wine to unlicensed charitable 
organizations or charitable organizations operating with a special occasion permit 

(“SOP”) is usually considered lawful.  However, any wine being donated must be 

lawfully imported into and procured within Pennsylvania.   
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Generally, only the Board or the holder of a sacramental wine license, an 

importer’s license or a direct shipper’s license, is permitted to import any liquor, 

including wine, into Pennsylvania.  [47 P.S. § 491(8), (11)].  While there is an 
exception set forth in the Board’s Regulations that allows for the importation of 

gift liquor, including wine, by persons residing within the Commonwealth, any 

liquor imported pursuant to this exception must be for personal use and may not be 

resold, except by the Board. [40 Pa. Code §§ 9.41, 9.72(b)]. Thus, it is likely 

necessary for you to inquire about how the charitable organizations plan to utilize 

the donated wines at their events, as this will dictate how the products must be 

imported into and procured within Pennsylvania. 

If the charitable organizations have no intention of selling the wines at their events 
and are planning to provide it to attendees free of charge, then it would be 

permissible for the wines to be imported into Pennsylvania through the gift liquor 

exception mentioned above.  Please be advised that the Liquor Code broadly 

defines a “sale” as any transfer of liquor, alcohol or malt or brewed beverages for a 

consideration.  [47 P.S. § 1-102].  Thus, in order for the wine to truly be free, there 

cannot be any payment required, such as the purchase of a ticket, the payment of 
an admission fee or a donation, in order to obtain access to the alcohol.  Rather, 

anyone who is twenty-one (21) years of age or older and who is not visibly 

intoxicated must be able to request and obtain access to the alcohol without making 

a payment of any kind. 

In order to utilize the gift liquor exception, the charitable organizations would be 

required to file an application with the Board and pay a service charge at the rate of 

twenty-five cents ($0.25) per gallon or fraction thereof for any alcohol being 

imported into Pennsylvania.  [40 Pa. Code §§ 9.51-9.52].   The application form is 
available on the Board’s website at www.lcb.state.pa.us, by placing your cursor 

over “Legal,” selecting the “FAQs” link, locating the heading “Importing Alcohol 

and Beer into Pennsylvania,” and then selecting the link for “Application for 

importation of liquor as provided in regulations of the Board.”  Any questions 

relative to completing this form and/or calculation of the service charge should be 

directed to Bonnie Hedrick in the Board’s Bureau of Product Section at (717) 787-
7965.  Because state taxes would be levied by the Pennsylvania Department of 

Revenue, applicants should also contact that agency at (717) 783-3680 to 

determine the amount of taxes, if any, that would be owed on the alcohol being 

imported. 

 

http://www.lcb.state.pa.us/
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Once the Board has received the application and the proper service charge, and is 

satisfied as to the truth of the statements in the application, the Board may, in its 

discretion, grant and issue a consent certificate permitting the importation of the 
liquor designated therein and entitling the applicant to obtain the liquor from the 

transporter or the authority in custody thereof.  [40 Pa. Code § 9.53].  The Board 

will furnish the holder of the consent certificate with a notice of release in 

duplicate, both copies of which must be signed by the holder of the certificate and 

surrendered to the carrier for delivery of the liquor.  [40 Pa. Code § 9.54 (a)].  The 

carrier must then sign the original in the space provided and forwarded it to the 
Board.  [Id.].  Before the Board will furnish a notice of release, the holder of the 

consent certificate must present the Board with a certificate from the Department 

of Revenue evidencing the payment of the requisite Spirituous and Vinous Liquor 

Tax upon the liquor, as well as satisfactory proof that the transportation and other 

charges, if any, against the shipment have been paid.  [Id.].  The Board will furnish 

official seals that are required to be affixed to each bottle by an employee of the 
Board.  [40 Pa. Code § 9.54].  Shipments of gift liquor must be consigned to the 

holder of the consent certificate in care of the Board.  [40 Pa. Code § 9.55].  

Shipments consigned otherwise will be considered in the constructive possession 

of the Board until released by the Board to the holder of the consent certificate.  

[Id.]. 

 
If, on the other hand, the charitable organizations are planning to sell the wines 

pursuant to an SOP, then it would not be permissible for the wines to be imported 

into Pennsylvania through the gift liquor exception.  [40 Pa. Code § 9.72(b)].  

Under this scenario, some person or entity in Pennsylvania would need to purchase 

the wines from the Board through the special liquor order (“SLO”) process so that 

the Board and/or a licensed importer could lawfully import the wines into 
Pennsylvania.  Once the wines are lawfully imported into and procured within 

Pennsylvania, the person or entity who ordered the wine could donate the same to 

the charitable organizations.  Also, there is nothing that would prohibit Winebow, 

Inc. and/or the unnamed out-of-state supplier from making cash donations to the 

charitable organizations, which could then, in turn, be used to purchase the wines 

through the SLO process.   
 

SLOs may be placed at any of the Board’s wine and spirits stores or through the 

Bureau of Product Selection at 1-800-332-7522.  SLOs must be shipped to a wine 

and spirits store operated by the Board and may be either for personal use or, if 

purchased by a Board licensee, for resale in any licensed establishment for on-

premises consumption.  Products purchased through SLOs are subject to the 
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Board’s mark-up, the eighteen percent (18%) liquor tax, the six percent (6%) state 

sales tax, and any applicable local sales tax.  For information on listing products 

with the Board, including on an SLO basis, please refer to the “Procedures & 
Polices for Vendors” document, which is available on the Board’s website at 

www.lcb.state.pa.us by placing your cursor over the link for “Industry Partners,” 

selecting “Sell Products in PA,” and then selecting “Procedures & Policies for 

Vendors.” 

 

Finally, please be advised that if the charitable organizations plan to hold their 
events as “catered events” at retail licensed premises instead of obtaining an SOP, 

then any alcohol that is sold at those events would need to be sold by the retail 

licensee, as opposed to the charitable organizations.  Moreover, section 13.51 of 

the Board’s Regulations provides that: 

  

[N]o in-State or out-of-State manufacturer, licensee or group of 
licensees, . . . may directly or indirectly, . . . contribute to or accept 

from another licensee . . . anything of value by means of 

advertisements, contributions, purchase, sale of tickets, donations or 

by any device, for any purpose.  

  

[40 Pa. Code § 13.51].   
 

Therefore, it would not be permissible for Winebow, Inc. or the unnamed out-of-

state supplier to donate wine to be sold by a retail licensee as part of a “catered 

event” conducted by the charitable organizations.  Rather, the retail licensee would 

need to purchase the wine from the Board through the SLO process and treat it like 

any other wine product within its regular inventory. 

Should you have any further questions regarding this matter, the Liquor Code, or 

the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

http://www.lcb.state.pa.us/
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Very truly yours, 

 
 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police,  
  Bureau of Liquor Control Enforcement 

Dale Horst, Interim Director of Marketing and Merchandising 

Michelle Bonsick, Director, Bureau of Marketing Communications,  

  Branding & Design 

Pamela Bernd, Product Selection 
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