
 

 

 
 
June 18, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 
 FAX:  (717) 787-8820 
 
Ben Haugh 
Food and Beverage Manager 
Roundtop Mountain Resort 

Re: Donated Beer 
 
Dear Mr. Haugh: 
 
ISSUE:  Your e-mail of May 3, 2014 states that an event is scheduled to be held at Ski 
Roundtop wherein a non-profit entity is proposing to procure donated beer to be 
served on the property, but not on the licensed portion of the venue.  Tickets will be 
offered for purchase prior to, and on the day of, the event for activities related to 
summer activities at Ski Roundtop.  Along with several food items and the activities, 
the donated beer would be offered as part of the ticket price.  You inquire whether this 
is permissible. 
 
Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Ski 
Roundtop Operating Corp. holds Restaurant Liquor License No. R-17956 (LID 
61951) for use by it at premises located at 925 Roundtop Road, Lewisberry, 
Pennsylvania. 
 
OPINION:  Nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations would prohibit a 
non-profit entity from receiving donated beer, provided that such beer is initially 
lawfully obtained from a manufacturer, importing distributor or distributor.  
Furthermore, nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations prohibits the 
subsequent sale of donated beer per se.  However, a license is required to sell alcohol 
in Pennsylvania.  “Sale” is defined as any transfer for a consideration [47 P.S. § 1-
102] and would include the offering of beer to persons purchasing tickets as you 
describe.   
 
It is not clear from your inquiry whether the tickets for the event will be sold by the 
non-profit entity or by Ski Roundtop.  However, your inquiry states that the beer will 
be served “on [the] property, but not on the licensed portion of the venue .”  
[Emphasis added.]  A restaurant license such as the one held by Ski Roundtop entitles 
the holder to serve alcohol, including malt or brewed beverages, only on the licensed 
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portion of the premises.  [47 P.S. § 4-406.]  Therefore, Ski Roundtop would not be 
permitted to serve beer on an unlicensed portion of the venue or premises to persons 
who have purchased tickets for the event you describe.  In addition, Ski Roundtop is 
prohibited from accepting anything of value from a licensee of a different class.  [40 
Pa. Code § 13.51].  Therefore, Ski Roundtop may not accept donated beer from a 
licensee of a different class. 
 
The holder of a restaurant license is permitted to sell up to one hundred ninety-two 
(192) ounces of malt or brewed beverages to a single individual in a single sale 
occurring on the licensed premises, for consumption off the licensed premises.  [47 
P.S. § 4-407(a)].  Sales of liquor and wine for consumption off the licensed premises 
are prohibited, except for a specific exception involving wine not applicable here.  [47 
P.S. § 4-406(e)].  
 
Ski Roundtop may seek a temporary extension of its licensed premises which would 
allow it to serve alcohol on the extended portion [40 Pa. Code § 7.25].  Information 
about the process is available on the Board’s website.   
 
Should Ski Roundtop wish to sell and serve alcoholic beverages at a location other 
than the licensed premises, it may wish to apply for and obtain an “off-premises 
catering permit,” which allows the permittee to hold a “catered function” off its 
licensed premises and on otherwise unlicensed premises. Sales of alcohol at such 
catered functions are permitted and can be by the glass, open bottle or other container, 
for consumption on the catered premises; no sales for take-out are permitted. [47 P.S. 
§ 4-406(f)]. 
 
 A “catered function” is defined as “the furnishing of food prepared on the premises or 
brought onto the premises already prepared in conjunction with alcoholic beverages 
for the accommodation of a person or an identifiable group of people, not the general 
public, who made arrangements for the function at least thirty days in advance.” [47 
P.S. §1-102]. 
  
As noted in section 406(f) of the Liquor Code: 
  

(f) The holder of a hotel or restaurant liquor license may obtain an off-
premises catering permit subject to section 493(33) to hold a catered 
function off the licensed premises and on otherwise unlicensed premises 
where the licensee may sell wine, liquor and malt or brewed beverages 
by the glass, open bottle or other container, and in any mixture together 
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with food, for consumption on those premises. Functions conducted 
under the authority of the permit shall be subject to the following: 

  
(1) alcohol may be provided only during the days and hours that the 
license holder may otherwise sell alcohol; 
 
(2) all servers at the off premises catered function shall be in compliance 
with the responsible alcohol management provisions under section 
471.1;  

  
(3) each catered function shall last no longer than one day and not more 
than fifty catered functions may be held each calendar year by each 
license holder for use with a particular license; 
  
(4) a catered function shall not be held at a location that is already 
subject to the applicant's or another licensee's license; 
 
(5) a permit shall not be issued to an applicant whose license is in 
safekeeping; 
  
(6) a permit shall not be issued to a location that is subject to a pending 
objection by the director of the Bureau of Licensing or the board under 
section 470(a.1);  
  
(7) a permit shall not be issued to a location that is subject to a pending 
license suspension under section 471 or the one-year prohibition on the 
issuance or transfer of a license under section 471(b); 
  
(8) no alcohol may be taken from the permitted location by any patron, 
but the applicant may transport alcohol to and from its licensed premises 
to the proposed premises; 
  
(9) written notice of the catered function as enumerated in paragraph 
(10) shall be provided to the local police and the enforcement bureau at 
least seven days in advance of the event; 
 written notice shall be provided to the board at least thirty days prior to 
a catered function. Written notice must include the location of the 
function, time of the function, host of the function, general information 
regarding the guests expected at the function as well as any information 
the board shall from time to time prescribe.  The board may, in its 
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discretion, accept notice in an electronic format. The board may, in its 
discretion, waive the thirty-day notice period for a catered function if: 

  
(i) the applicant has previously conducted functions that meet the 
requirements of this act; 
 
(ii) the applicant is a licensee in good standing with the board; 

  
(iii) notification was received at least fourteen days prior to the 
catered function; and  

  
(iv) the applicant pays a late fee of one hundred dollars ($100); 

  
(10) the board shall, in its discretion, approve or disapprove a catered 
function if the applicant fails to provide timely notice of the catered 
function, does not intend to conduct a function that meets the 
requirements of this act or has previously conducted a function that did 
not meet the requirements of this act; 

  
(11) if a catered function is scheduled to occur on private property, the 
owner of that property is deemed to have submitted to the jurisdiction of 
the enforcement bureau, and the warrant required by section 211(a)(2) of 
this act shall not be necessary for the enforcement bureau to enter and 
search the premises during the function or any activities related to the 
function; 

  
(12) no catered function may be held for more than five hours per day 
and must end by midnight; 

  
(13) neither the owner of the property nor the applicant may sell tickets 
to a catered function unless one of the following conditions is met: 

  
(i) the applicant has contracted with an eligible entity for the 
function, and the function is being used to raise money for the 
eligible entity's organization; 

  
(ii) the applicant has contracted with a nonprofit organization as 
defined under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code of 
1986 (Public Law 99-514, 26 U.S.C. § 501(c)(3)), for an event 



Ben Haugh 

June 18, 2014 

Page 5 

 

which has the sole purpose of raising funds for that nonprofit 
organization; or 

  
(iii) the applicant has contracted with an organization that holds 
tax exempt status under section 527 of the Internal Revenue Code 
of 1986;  

  
(14) the catered function location shall be subject to section 493(34) of 
this act; 

  
(15) catered functions may not be held in locations that are subject to a 
pending, protested transfer application; 

  
(16) a permit may not be issued to a license holder whose license is 
subject to a pending objection by the director of the Bureau of Licensing 
or the board under section 470(a.1); 

  
(17) a permit shall not be issued to a licensee for use in any location that 
is mobile; and 

  
(18) a permit shall not be issued for use on any location used for parking 
at a sports event or concert event. 

  
 [47 P.S. § 4-406(f)(footnotes omitted)].   
 
Applications for off-premises catering permits must be filed with the Board by March 
1, each year.  
 
Should the non-profit entity wish to sell and serve alcoholic beverages as part of the 
event you describe, it may wish to apply for a Special Occasion Permit (“SOP”).  The 
Board may issue SOPs to eligible entities.  [47 P.S. § 4-408.4].  These entities are 
listed in detail in the Liquor Code, but generally fall into categories such as certain 
non-profit (501(c)(3)) entities, fire and ambulance companies, nationally-chartered 
veterans’ groups, and the like.  A list of eligible entities is set forth in section 102 of 
the Liquor Code.  [47 P.S. § 1-102]   
  
Entities that qualify may obtain an SOP that would authorize them to sell liquor 
and/or malt or brewed beverages to persons twenty-one (21) years of age or older who 
are not visibly intoxicated.  [47 P.S. §§ 4-408.4, 4-493(1)].  SOPs are generally issued 
for a period of not more than six (6) consecutive or non-consecutive days during a 
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calendar year.  [47 P.S. § 4-408(i)].  The SOP is to be used as a means of raising funds 
for the holder, but can be used in conjunction with activities or events involving other 
entities.  [47 P.S. § 4-408.4(m)].  The holder of an SOP may sell alcoholic beverages 
during the hours of 7:00 a.m. until 2:00 a.m. of the following day.  [47 P.S. § 4-
408.4(k)].   
 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 
HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 
CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  
THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 
ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 
POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 
BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 
BOARD. 
 
Very truly yours,  
 
 
 
FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 
 
cc:   Pennsylvania State Police, 
         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
  
LCB Advisory Opinion No. 14-357 


