
 

 

 
 

June 20, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

Anthony Carbone  

RE:   Banquet Room Rental and Bingo    
   

Dear Mr. Carbone: 

  

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated May 5, 2014, wherein you 

inquire if it is permissible for a restaurant liquor licensee to rent its banquet room 

to a charity that would hold bingo on Sundays.  You also inquire if the restaurant 
would be able to sell food and alcohol.   

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that 1 SANT, Inc, holds Restaurant Liquor License No. R-17945 (LID 56428) for 

premises located at 2552 Ben Franklin Highway, Edinburg, Pennsylvania. 

  
OPINION:  Section 5.32 of the Board's Regulations permits retail licensees to hold 

self-sponsored events, tournaments or contests on their licensed premises.  [40 Pa. 

Code § 5.32]  Events, tournaments and contests are defined as “a competitive 

endeavor involving skill, speed, strength or endurance.  [40 Pa. Code § 5.30].   

  

Self-sponsored means paid for and carried out by the licensee.  It would not be 
permissible for a third party to conduct such events, tournaments or 

contests.  However, retail licensees may permit events on the licensed premises 

sponsored by groups constituting a league, or events for the benefit of, and 

officially sponsored by, bona fide charitable organizations that are qualified, 

approved by and registered with the Department of State and operated under 49 Pa. 

Code Part I, Subpart B (relating to charitable organizations).  [40 Pa. Code §§ 
5.32(d)(3)-(4)(i)].  A charitable organization event must be operated in accordance 

with the Solicitation of Funds for Charitable Purposes Act [10 P.S. §§ 162.1-

162.24] and, if applicable, the Local Option Small Games of Chance Act [10 P.S. 

§§ 311-327] and the Bingo Law [10 P.S. §§ 308-308.1].  [40 Pa. Code § 

5.32(d)(4)(ii)]. 

Fundraising events on a licensed premises are subject to the restrictions found in 
section 5.32(d)(4) - (f) of the Board’s Regulations:   



Anthony Carbone 

June 20, 2014 

Page 2 

 

  

(1) There may not be lewd, immoral or improper conduct by the 

licensee, its servants, agents, employees, patrons or event, 
contest or tournament participants.  (While this restriction 

continues to appear within the Regulations, it was held to be 

unconstitutional by the U.S. Court of Appeals in the case of 

Conchatta Inc. v. Miller, 458 F.3d 258, 266 (3rd Cir. 2006)). 

 

(2)  There may not be unlawful gambling directly or indirectly 
associated with an activity on the licensed premises. A licensee 

will be held strictly liable for unlawful gambling on the licensed 

premises.  

  

(3) There may not be an event, contest or tournament which 

involves the consumption of alcoholic beverages by an event, 
tournament or contest participant.  

  

(4) The price of a ticket or evidence of admission to an event, 

tournament or contest may not include a charge or assessment 

for alcoholic beverages or entitle the holder thereof to receive an 

alcoholic beverage anywhere on the licensed premises except 
for alcoholic beverages included in a meal package offering as 

provided for in Chapter 13 (relating to promotion).  

  

(5) A licensee or sponsoring charity may advertise an event, 

tournament or contest.  

  
(6) Hotel, restaurant, club, privately-owned public golf course, 

privately-owned private golf course, municipal golf course, 

brew pub and malt beverage eating place licensees, as well as 

governing bodies of professional golf, skiing, tennis, bowling, 

pocket billiards and non-licensee sponsors as provided in 

subsection (e) may award prizes to contestants or participants of 
events, tournaments or contests.  

 

(7) The total value of all prizes for any given event, tournament 

or contest may not exceed $1,000. The total value of all prizes 

awarded in any 7-day period may not exceed $25,000.  An 

event, tournament or contest conducted under the authority of 
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the Local Option Small Games of Chance Act (10 P. S. §§ 

328.101—328.707) or the Bingo Law (10 P. S. §§ 301—308.1) 

is subject to the prize limits in these acts. 
  

(8) Golf, skiing, tennis, pocket billiards or bowling events, 

tournaments, contests and events sanctioned by the State 

Athletic Commission are exempted from the prize value 

restrictions in this section.  

  
(9) Licensees shall maintain on the licensed premises for 2 

years, from the date of the event, an itemized list of all prizes for 

each event, tournament, contest indicating each prize, its value 

and the name and address of the recipient.  

  

(f) The restrictions in this section apply not only to the 
licensee, but to partners, officers, directors, servants, 

agents and employees of a licensee.  

  

[40 Pa. Code § 5.32(d)(4) - (f)]. 

 

If an entity is not a charitable organization, it may conduct a benefit as a catered 
event, sell tickets to the event, and thereafter donate its proceeds or a portion of its 

proceeds from ticket sales to another person or entity as it desires.   

 

Please note that the Liquor Code prohibits anyone other than the named licensee 

from having a pecuniary interest in the licensed business.  [47 P.S. § 4-

404].  Section 1.1 of the Board’s Regulations defines “pecuniary interest” as “an 
interest that sounds in the attributes of proprietorship.”  [40 Pa. Code § 

1.1].  Further, section 1.1 provides that there is a rebuttable presumption of a 

pecuniary interest where a person receives ten (10%) percent or more of the 

proceeds of the licensed business or where control is exercised through matters of 

employment, the making of day-to-day decisions and the level of authority as 

related to the conduct of the licensed business.  [40 Pa. § 1.1(a),(b),(c)].  If the 
person, or entity to whom a licensee wishes to donate a percentage of the proceeds 

has an “event” every week, for example, and regularly receives money from the 

events, this might be considered an unlawful pecuniary interest. 
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Accordingly, your proposal, as stated and as a weekly event, would not be 

permissible.  Should the proposal be altered, there must be compliance with the 

aforementioned restrictions.   
 

Please note that the Board does not regulate the Local Option Small Games of 

Chance Act [10 P.S. §§ 311-327] or the Bingo Law [10 P.S. §§ 301-308.1], and as 

such, the interpretation of these acts fall outside of the Board’s 

authority.  Therefore, it is recommended that you contact your County Treasurer’s 

Office and/or the Pennsylvania Department of Revenue, Miscellaneous Tax 
Division, at (717) 787-8275 with any questions or concerns about conducting such 

games.  You may also wish to contact the Pennsylvania State Police, Bureau of 

Liquor Control Enforcement, at 717-540-7428, as that entity is charged with the 

responsibility of enforcing the Small Games of Chance Act and the Bingo Law at 

licensed establishments. 

  
Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  
  

    

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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