
 

 

 
 
June 20, 2014        Telephone: (717) 783-9454 
                 Fax:   (717) 787-8820 
 
Raymond J. Tugend 
Susquehanna Valley Country Club 

: Country Club Sale of Alcohol to Guests During Events 

Dear Mr. Tugend: 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated June 11, 2014, in which you inquire 
whether it is permissible to sell alcohol to club guests during events such as a concert 
and a holiday fireworks display. 
 
Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Susquehanna 
Valley Country Club holds Catering Club License No. CC-03758 (LID 3510) for use 
at its premises located at One Country Club Drive, Hummels Wharf, Pennsylvania. 
 
OPINION:   You indicate that the Susquehanna Valley Country Club is hosting a 
concert and a holiday fireworks display which will be attended by both members and 
guests and you want to know whether it is permissible to sell alcohol to guests during 
those times.  
 
Section 406(a) of the Liquor Code provides that “[n]o club licensee nor its officers, 
servants, agents or employees, other than one holding a catering license, shall sell any 
liquor or malt or brewed beverages to any person except a member of the club.”  [47 
P.S. § 4-406(a)].  Therefore, your club cannot generally sell alcohol to a nonmember.  
However, a catering club licensee, such as your club, may sell alcohol to groups of 
non-members at catered events held on its licensed premises.  [47 P.S. § 4-
401(b)].  Be advised that catered events are those involving the furnishing of liquor or 
malt or brewed beverages, or both, to be served with food prepared on the premises, 
or brought onto the premises already prepared, for the accommodation of groups of 
non-members, who are using the facilities at the club by prior arrangement, made at 
least twenty-four (24) hours in advance of the time of the function, and which is paid 
for by the non-members.  [40 Pa. Code § 5.83]. Records must be kept showing the 
date and time catering arrangements were made, the name of the person or 
organization making the arrangements, and the approximate number of persons to be 
accommodated.  [40 Pa. Code § 5.83(b)].  A licensee may not self-sponsor a catered 
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event; the catered event must be conducted for a third party, although the third party 
can be a member of the club.  
 
Finally, licensees are strictly liable for violations of the Liquor Code and its attendant 
laws and regulations that occur on the licensed premises.  Pennsylvania Liquor 
Control Board v. TLK, Inc., 544 A.2d 931 (Pa. 1988).  Licensees are specifically 
prohibited by Liquor Code section 493(1) [47 P.S. § 4-493(1)] from selling, 
furnishing and/or giving alcohol, and from permitting the sale, furnishing or giving of 
alcohol, to minors or visibly intoxicated persons.  Therefore, note that your 
organization would be liable and may be subject to fines and/or license suspension or 
revocation when alcohol is sold, furnished or given to minors or visibly intoxicated 
persons during any event. 
 
In closing, if you have any further questions or concerns regarding this matter or the 
Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 
 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 
HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 
CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  
THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 
ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 
POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 
BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 
BOARD. 
 
Very truly yours,  
 
 
 
FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 
  
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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