
 

 

 
 

June 26, 2014  Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX: (717) 787-8820  

 

Sean Vandak 

Food and Beverage Director 
Hartefeld National 

1 Hartefeld Drive 

Avondale, PA 19311 

 

RE:  Self-Serve Keg on Golf Course  

 
Dear Mr. Vandak: 

 

ISSUE:   Your e-mail of June 3, 2014 states that you have a client who would like 

to have a self-serve keg on your golf course.  You inquire whether every station 

needs an attendant. 

 
Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Clubcorp Hartefeld, Inc. holds Privately-Owned Public Golf Course Liquor 

License No. PGR-332 (LID 66586) for use by it at the premises located at 1 

Hartefeld Drive, Avondale, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Section 4-406(e) of the Liquor Code allows the holder of a restaurant 
or club license located on a golf course to sell, furnish or give alcoholic beverages, 

liquor and malt or brewed beverages, on unlicensed portions of the golf course, as 

long as the alcoholic beverages remain on the golf course, restaurant or club 

premises.  [47 P.S. § 4-406(e), 47 P.S. § 4-442(e)(3)].  A golf course is defined in 

section 102 of the Liquor Code as “a course having a minimum of nine (9) holes 

and a total length of twenty-five hundred (2,500) yards.”  [40 P.S. § 1-102].  
 

It is not clear from your question whether the licensee or the client would provide 

the kegs.  While there is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations 

that prohibits an individual or a group from bringing alcohol into any 

establishment, whether or not the establishment possesses a license issued by the 

Board, an individual/group could not charge a fee for the alcohol it provides. 
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In either case, nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations requires the 

use of an attendant in the circumstances you describe.  However, licensees are 

strictly liable for violations of the Liquor Code and/or Board’s Regulations which 
occur on the golf course, including furnishing alcohol, or permitting alcohol to be 

furnished, to minors and visibly intoxicated persons.  [47 P.S. § 4-493(1)].   

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  
Very truly yours,  

 

 
 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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