
 

 

 
July 1, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Francis X. O’Brien, Esquire 

F.X. O’Brien Associates LLC 

411 Walnut Street 

Harrisburg, PA 17101 

Re: Production at Additional Board Approved Location 

 

Dear Mr. O’Brien: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your correspondence dated June 5, 2014, 

wherein you request an Advisory Opinion on behalf of an unnamed licensee.  
Specifically you ask whether a limited winery may produce wine at the five (5) 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) approved locations authorized under 

section 505.2(a)(3) of the Liquor Code [47 P.S. § 5-505.2(a)(3)]. 

 

OPINION:  As you are aware section 505.2(a)(3) of the Liquor Code provides that 

licensed limited wineries may, separately or in conjunction with other limited 
wineries, sell alcoholic cider, wine and wine coolers produced by the limited 

winery, on no more than five (5) Board-approved locations other than the licensed 

premises.  [47 P.S. § 5-505.2(a)(3)].   

  

Section 505.2(a)(3) sets forth the requirements for satellite locations and states, in 

pertinent part, that a limited winery may:   
 

Separately or in conjunction with other limited wineries, sell alcoholic 

cider, wine and wine coolers produced by the limited winery on no 

more than five (5) board-approved locations other than the licensed 

premises, with no bottling or production requirement at those 

additional board-approved locations and under such conditions and 
regulations as the board may enforce, to the board, to individuals and 

to brewery, hotel, restaurant, club and public service liquor licensees.  

  

[47 P.S. § 5-505.2(a)(3) (emphasis added)].  While this section of the Liquor Code 

does not require bottling or production operations at a satellite location, it leaves 

open the possibility that bottling or production operations may permissibly occur at 



Francis X. O’Brien, Esquire 

July 1, 2014 

Page 2 

 

a satellite location.  Accordingly, there would be no prohibition to manufacturing 

at a limited winery’s additional Board approved location. 

  
Be aware, however, that if your client decides to have bottling or production 

operations at a satellite location, and your client decide to enter into a lease for the 

premises, section 411(d) of the Liquor Code prohibits a hotel licensee, restaurant 

licensee or its officers, directors, shareholders, agent or employees from having 

any interest in the ownership or leasehold of any property or from having any 

interest in any mortgage lien against any property used by a manufacturer in the 
manufacturing of liquor or malt or brewed beverages.  [47 P.S. § 4-411(d)].  

Accordingly, such retail licensees may not be your client’s landlord at such a 

facility. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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