
July 1, 2014 Telephone:  717-783-9454 

 Fax:  717-787-8820 

 
Rob Mastro 

Director of Sales and Marketing  

 

 

 RE:  Hotel Amenities

 
Dear Mr. Mastro: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your email of June 4, 2014, wherein you relate 

the hotel practice of providing amenities to VIPs at conferences.  The amenities 

vary and can include a bottle of wine or a six(6)-pack of beer.  The alcohol items 

are part of the hotel’s inventory and have been purchased legally.  The amenity is 
free for the guest, with the cost charged against the hotel department’s 

statement/budget.  You inquire if this is a lawful practice in Pennsylvania.   

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that White Lodging 

Services Corporation is the holder of Hotel Liquor License No. H-06128 (LID 

59546) for use by it at premises located at 55 West Bay Avenue, Erie, 
Pennsylvania.   

 

OPINION:  With regard to free alcohol, section 13.53 of the Board’s Regulations 

allows a retail licensee, which includes a hotel licensee, to offer one (1) free 

standard-sized alcoholic beverage per patron in any offering, as long as the giving 

of the free drink is not contingent upon the purchase of any other alcoholic 
beverage.  [40 Pa. Code § 13.53].  A standard-sized alcoholic beverage is twelve 

(12) fluid ounces of malt or brewed beverage, four (4) fluid ounces of wine 

(including fortified wine), and one and one half (1.5) fluid ounces of liquor.  [Id.].  

The practice, as you described it, would not be permissible if the alcohol provided 

exceeds the aforementioned standard amounts.  While there is nothing to prohibit 

the hotel from providing the aforementioned complimentary alcohol in the room to 
someone twenty-one (21) years of age or older, the hotel should be cautioned that 

it may be held strictly liable for any violations of the liquor laws on its licensed 

premises such as allowing alcohol to be furnished to minors. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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