
 

 

 

July 7, 2014          Telephone:  (717) 783-9454 

                Fax:  (717) 787-8820 

 
Judd Goodman 

Federal Taphouse Harrisburg 

 

RE: Beer Auction at Restaurant 

 

Dear Mr. Goodman: 
 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail of June 8, 2014, in which you 

indicate that your restaurant would like to auction off an unspecified number of 

individual rare bottles of beer that you lawfully obtain from your licensed 

Pennsylvania distributor.  It will be presumed for purposes of this response that the 

“rare beers” that are the subject of the auction are not beers that are typically 
available for purchase in your licensed establishment.  By definition, you are only 

able to purchase from your distributor full cases of any such “rare beers,” and not 

individual bottles.  It is further presumed for purposes of this correspondence that 

the “rare beers” are lawfully brand-registered as required.   

 

You note that the auction would only be for bottles of beer, available for take-out if 
warranted.  Further, there would be reserve prices on the bottles, with any excess 

payment being donated to an unnamed charity.  In this manner, you will be 

collecting the same base price for each bottle of the same beer; any amounts bid 

over the reserve will be donated to charity and not retained by your establishment.   

 

You have three (3) questions regarding this event: 
 

1) Is an auction classified as a contest within the Liquor Code? 

2) Is it legal for you to auction off the beer as described? 

3) Are there price limits that an auction would have to set? 

 

Your questions will be answered in the order asked.     
 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Brubar Inc. is the holder of Restaurant Liquor License No. R-15865 (LID 
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48415), for use by it at the premises located at 228 – 234 North Second Street, 

Harrisburg, Pennsylvania. 

 
OPINION:  Board Regulation 5.30 defines event/tournament/contest as “a 

competitive endeavor involving skill, speed, strength or endurance. The term 

includes a competitive endeavor involving physical attributes of contestants.”  [40 

Pa. Code § 5.30].  In response to your first question, therefore, an auction of beer 

would not be considered a “contest.”   

 
In response to your second question, there is nothing in the Liquor Code or Board’s 

Regulations that would prohibit the auctioning by a licensee of beer lawfully 

procured, i.e., it was acquired from the distributor or importing distributor 

authorized to sell that beer to you pursuant to its applicable territorial agreement.  

This would be true regardless of whether this beer would subsequently be 

consumed on the licensed premises or removed for off-premises consumption.  A 
caveat is that restaurant licensees are limited to sales of malt or brewed beverages 

for off-premises consumption in quantities of not more than one hundred ninety-

two (192) fluid ounces in a single sale to one (1) person.  [47 P.S. § 4-407].   

 

The following considerations may be applicable if you have a particularly active 

auction participant who purchases a large quantity of beer.  It is permissible for a 
licensee to sell to a patron up to one hundred ninety-two (192) fluid ounces for off-

premises consumption, and then to make a subsequent sale of up to one hundred 

ninety-two fluid (192) ounces for off-premises consumption within a relatively 

short period of time for this same patron, so long as these transactions constitute 

two (2) separate sales.   

 
“Sale” is defined in section 102 of the Liquor Code as including “any transfer of 

liquor, alcohol or malt or brewed beverages for a consideration.”  [47 P.S. § 1-

102].  This office has historically advised licensees that in order for transactions to 

consist of two (2) separate sales, payment and delivery of the alcohol from the first 

transaction must occur before the second transaction begins.  Therefore, in order 

for two (2) transactions to be considered separate sales, the first beer purchase 
must be removed from the premises before the second purchase is begun.   

 

In response to your third question, it is not clear what you are asking.  If you are 

referring to the prize limitations for events, tournaments and contests as set forth in 

section 5.32 of the Board’s Regulations, [40 Pa. Code § 5.32(f)(7)], then please be 



Judd Goodman 

Federal Taphouse Harrisburg 

July 7, 2014 

Page 3 

 

advised that these “prize limitations” would not apply since it has been determined 

that the auction does not fit the regulatory definition of “events, tournaments and 

contests.”  [40 Pa. Code § 5.30].   
 

If you are referring to the Liquor Code and Board Regulations pertaining to 

discount pricing practices, these would only be implicated if identical bottles of 

beer are auctioned off at different prices.  Such would not be permissible since it 

would involve a pricing structure under which the price of a particular item 

changes, in violation of 40 Pa. Code § 13.102(a)(4).  If your third question refers to 
something else, then please feel free to again contact this office for clarification. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  
 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 
cc:   Pennsylvania State Police, 

           Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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