
 

 

  
 

 

July 14, 2014              Telephone:  717-783-9454 

                        Fax:  717-787-8820 

 

Francis X. O’Brien, Esquire 
411 Walnut Street 

Harrisburg, PA 17101 

 

RE:   Privately-Owned Private Golf Course Catering Club Liquor License  
  

Dear Mr. O’Brien: 
 

ISSUE:  This office is in receipt of your letter of July 11, 2014, wherein you 

inquire, on behalf of your client1 whether it would qualify for a Privately-Owned 

Private Golf Course Catering Club Liquor License (“GCC”) based upon its status 

as a for-profit entity. 

 
Board records indicate that indicate that Bailey Lane, LLC holds Catering Club 

Liquor License No. CC-2160 (LID 63912) for use by it at premises located at 25 

Bailey Lane, Uniontown, Pennsylvania.   

 

OPINION:   The for profit status of your client does not, in and of itself, disqualify 

it from obtaining a GCC license.  Section 102 of the Liquor Code defines a “club” 
generally, as any reputable group of individuals associated together not for profit 

for legitimate purposes of mutual benefit for which the sale of liquor or malt or 

brewed beverages is secondary.  The last sentence in the definition states:  “The 

term includes a privately-owned private golf course.”  Section 461(e.2) defines a 

privately-owned private golf course as “the clubhouse at any privately-owned golf 

course as defined in section 102 open for private membership accommodations 
only as a club as defined in section 102.  The license to be issued in this instance 

shall be a club license.”   

 

The rules of statutory construction require that statutes be read so that all portions 

have effect.  1 Pa. C.S.A. §1922(2).   In addition, the last sentence in the definition 

                                                 
1 Through conversations with this office, it was determined that your client is Bailey Lane, LLC (“Bailey Lane”). 
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of a club relating to privately-owned private golf courses was added to the original 

definition by Act 44 of 1986.  The only way to give these words effect is to 

interpret them to mean that a privately-owned private golf course is a club so long 
as it owns a golf course of the requisite size and is open for private membership 

accommodations.  The remaining provisions in the definition of a club pertaining 

to profit status, length of existence, membership, regular meetings, electing 

officers and investigating/balloting to admit new members are not applicable.  The 

other restrictions, such as sales being limited to members, the hours of operation, 

etc. do apply to privately-owned private golf courses.   
 

Therefore, so long as your client owns a privately-owned private golf course and 

that golf course meets the definition set forth in section 102 for a golf course and 

so long as your client has a clubhouse open for private membership 

accommodations, it could obtain and hold a privately-owned private golf course 

club liquor license.  Since any club can apply for a catering license, it would also 
be eligible for a catering license.   

 

Very truly yours, 

  

 

 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police,  

       Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 Gale Hill, Chief Evaluations Division 
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