
 

 

 
July 18, 2014      Telephone:  (717) 783-9454 

FAX:  (717) 787-8820 
 
Marianne Kambel 
Compliance Analyst 
E & J Gallo Winery 
 

RE: Product Donations to Charity/Nonprofit Events 
 
Dear Ms. Kambel: 
 
ISSUE:  This is in response to your correspondence dated June 17, 2014, wherein you 
inquire as to whether a manufacturer who possesses a Pennsylvania importer license 
may provide a product donation directly for a charity event without obtaining 
approval from the Board.  You explain that the charity conducting the event will hold 
a temporary event liquor license, which it is assumed means a Special Occasion 
Permit (“SOP”) authorized under section 408.4 of the Liquor Code [47 P.S. § 4-
408.4]. 
 
The Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) Records indicate that E & J 
Gallo Winery holds Importer License No. I-729 for use at the premises located at 
Stauffer Industrial Park, Building 5, Taylor, Pennsylvania, 18517. 
 
OPINION:  Please be advised that the donation of wine or spirits to unlicensed 
charitable organizations or charitable organizations operating with an SOP is usually 
considered lawful.  However, any wine or spirits being donated must be lawfully 
imported into and procured within Pennsylvania. 
 
Generally, only the Board or the holder of a sacramental wine license, an importer’s 
license or a direct shipper’s license is permitted to import any liquor into 
Pennsylvania.  [47 P.S. § 491(8), (11)].  Moreover, it is generally unlawful for any 
person, except a manufacturer, the Board, the holder of a sacramental wine license, or 
the holder of an importer’s license, to possess or transport any liquor or alcohol within 
the Commonwealth that has not been lawfully procured from a Pennsylvania wine and 
spirits store, a licensed limited winery, a direct wine shipper, a licensed limited 
distillery, or a licensed distillery.  [47 P.S. §§ 4-491(2), 4-488, 5-505.2, 5-505.4].   
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While E & J Gallo Winery, as the holder of an importer license, is lawfully permitted 
to import wine and spirits into Pennsylvania, it is not an entity from whom the holder 
of an SOP may lawfully procure wine and spirits products.  Thus, it would not be 
permissible for E & J Gallo Winery to donate wine that is imported pursuant to its 
Importer license directly to the holder of an SOP.  However, assuming that the SOP 
holder is not otherwise licensed as a retail establishment, there is nothing that would 
prohibit E & J Gallo Winery from making a cash donation to the holder of the SOP, 
which could then, in turn, be used to lawfully procure the wine and/or spirits products 
from the Board.  Similarly, there is nothing that would prohibit a third party from 
lawfully procuring the wine and/or spirits products from the Board and then donating 
them to the SOP holder for use at its event. 
 
Should you have any further questions regarding this matter, the Liquor Code, or the 
Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 
 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 
HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 
CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  
THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 
ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 
POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 
BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 
BOARD. 
 
Very truly yours, 
 
 
 
FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 
 
cc: Pennsylvania State Police,  
  Bureau of Liquor Control Enforcement 
 
LCB Advisory Opinion No. 14-424 
 
 


