
July 18, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

FAX:  (717) 787-8820 

 
Tanya Dolfi 

Marketing Intern 

Maurice Cooper and Company 

RE: Sidewalk Decals in Pittsburgh 

 

Dear Ms. Dolfi: 
 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail dated June 18, 2014, 

wherein you indicate that you are interning for a liquor brand, Maurice Cooper and 

Company, which is considering the placement of sidewalk decals near high foot 

traffic areas, such as around colleges and bars/restaurants, in the City of Pittsburgh.  

Accordingly, you ask whether this is permissible and whether Maurice Cooper and 
Company needs to obtain specific permission from anyone to pursue this course of 

action. 

 

It is assumed for purposes of this response that the sidewalk decals to which you 

are referring would contain advertising material relative to the liquor products 

distributed by Maurice Cooper and Company. 
 

The Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) records indicate that Maurice 

Cooper et Cie, LLC holds Importer License No. I-819 for use at the premises 

located at 2633 Trenton Avenue, Office A, Philadelphia, Pennsylvania, 19125-

1837. 

 
OPINION:  In Pennsylvania, the advertisement of alcoholic beverages is generally 

governed by section 498 of the Liquor Code [47 P.S. § 4-498].  Pursuant to section 

498, manufacturers, wholesalers, retailers and shippers, whether from outside or 

inside the Commonwealth, and any licensees are permitted to advertise their 

products and prices in Pennsylvania.  [47 P.S. § 4-498(a)].  Any advertisement of 

price may not contain:  “[a]ny statement that is false, deceptive, or misleading”; 
“[a]ny statement that is disparaging of the products of a competitor”; or “[a]ny 

statement referring to monetary comparison between brands.”  [47 P.S. § 4-

498(b)].  Prices that are advertised or displayed on licensed premises must be the 

prices that are in effect at the time of the advertisement or display.  [47 P.S. § 4-

498(c)].   
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 Moreover, for all alcoholic beverage and malt beverage advertising, the following 

conditions apply: 

 
1.  The entity responsible for the advertisement must be clearly 

identified in the advertisement.  

2. No licensee may distribute, by mail, personally or through 

servants, agents or employees, price lists, circulars or handbills off 

the license premises to the general public as a means of advertising 

liquor, wine or malt or brewed beverages.  
3. No print advertisement of alcoholic beverages of any type shall be 

permitted within three hundred feet of any church, school or public 

playground.  This prohibition shall not preclude any point of sale 

advertisement, menus or other print advertisement regarding 

alcoholic beverages inside the licensed premises. 

4. The use in any advertisement of alcoholic beverages of any subject 
matter, language or slogan directed to minors to promote 

consumption of alcoholic beverages is prohibited.  Nothing . . . 

shall be deemed to restrict or prohibit any advertisement of 

alcoholic beverages to those persons of legal drinking age. 

5. No advertisement shall be permitted, either directly or indirectly, 

in any booklet, program book, yearbook, magazine, newspaper, 
periodical, brochure, circular or other similar publication published 

by, for or in behalf of any educational institution. 

6. No advertisement that is obscene shall be permitted; and 

7. Advertisement of alcoholic beverages and malt and brewed 

beverages shall not be inconsistent with the spirit of safety or safe 

driving programs. 
 

 [47 P.S. § 4-498(e)-(f)].  The term “advertisement” is defined as “any advertising 

of alcoholic beverages through the medium of radio broadcast, television 

broadcast, newspapers, periodicals or other publication, outdoor advertisement, 

any form of electronic transmission or any other printed or graphic matter, 

including booklets, flyers or cards, or on the product label or attachment itself.”  
 [47 P.S. § 4-498(g)].   

 

 Here, the sidewalk decals to which you refer would advertise the liquor products 

distributed by Maurice Cooper and Company through the medium of an outdoor 

advertisement.  As such, they would fall within the definition of an 

“advertisement” under the Liquor Code and be subject to the conditions set forth 
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above, including the prohibition on advertisements of alcoholic beverages being 

located within three hundred feet of any church, school or public playground. 

  
In addition, please be advised that section 13.51 of the Board’s Regulations 

prohibits a licensee of one (1) class, such as a manufacturer or importer, from 

providing anything of value to licensees of another class, such as a restaurant 

liquor licensee. [40 Pa. Code § 13.51].   Similarly, the Liquor Code’s provisions on 

interlocking business practices prohibit manufacturers from providing money or 

other things of value to equip or otherwise help the operation of the licensed 
business of a retail licensee. [47 P.S. § 4-411].    

 

In this instance, depending upon where the sidewalk decals are placed and/or 

whether they advertise the availability of Maurice Cooper and Company’s products 

at particular establishments or locations, they could potentially be construed as 

providing something of value to the retail licensees selling the products in terms of 
advertising.  Historically, however, this office has approved cooperative 

advertising between manufacturers or importers and licensees of a different class, 

so long as each party pays its proportionate share for the cost of advertisement.   

 

If you have not already done so, you may also wish to contact the Alcohol, 

Tobacco, Tax and Trade Bureau (“TTB”) for guidance as to whether or not the use 
of the sidewalk decals that your company is considering would violate any 

applicable federal laws. 

 

Finally, please be advised that the placement of any advertisements on sidewalks 

within the City of Pittsburgh is likely governed by local ordinances.  Therefore, 

you should contact the City of Pittsburgh for further information about any 
applicable local ordinances and to seek permission for your desired course of 

action. 
 

If you have any further questions or concerns regarding this matter, the Liquor 

Code, or the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this 

office. 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 
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BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police,  

  Bureau of Liquor Control Enforcement 

  
LCB Advisory Opinion No. 14-425 
 


