
 

 

 
 

July 18, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Scott Eden, Esquire 

57 W. Market Street 

York, PA 17401-1233 

Re:  Branded Bourbon Bottle Questions 

 

Dear Mr. Eden: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated June 20, 2014, wherein you indicate 

that you hold a restaurant liquor license.  A liquor wholesaler has presented a deal where 
you can buy a barrel of Knob Creek bourbon that will be branded as a single barrel 

bourbon specifically for your establishment.  You state that this is equivalent to about one 

hundred fifty-two (152) bottles of bourbon that is delivered to a Pennsylvania Liquor 

Control Board (“Board”) wine and spirits store as a special liquor order.   

 

You state that as part of the promotion, the wholesaler suggests that you do a number of 

events where you have a beer pairing, dinner and bourbon tasting at which you would 

provide a complimentary bottle of bourbon as part of the ticket price.  You indicate that 

while the wholesaler has assured you that this is a permissible practice you believe it is 

unlawful because it would be constructively selling a bottle of spirits from your licensed 

establishment. 

 
You note that you understand that you can lawfully sell a full bottle of spirits to a 
customer, but that unlike wine which can be re-corked and taken off premises when 

purchased as part of meal, the bottle of spirits cannot be taken off premises.  You 

recognize that this would call for the customer to either finish the entire bottle on the 

premises or for you to keep the bottle on premises so that the customer can drink from the 

bottle when they come back into the establishment.  

 

You conclude by asking two (2) questions.  First, you ask if you can give a 

complimentary bottle of bourbon to a ticket holder in the scenario mentioned above.  

Second, you ask if you can sell a patron an entire bottle and then have the bottle tagged 

and stored on the premises so that the patron can drink from the bottle each time they 

come into the premises. 
 

Records maintained by the Board indicate that Craft Beer Taproom LLC holds Restaurant 
Liquor License No. R-18371 (LID 66083) for use by it premises located at 57 West 

Market Street, York, Pennsylvania.  
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OPINION:  Regarding your first question, you are correct that you would not be 

permitted to give a complimentary bottle of bourbon to a ticket holder.  Indeed, the 

giving away of a bottle would be prohibited for both on-premises and off-premises 

consumption.  

 
Under the Liquor Code, only the Board, limited distilleries and distilleries of historical 

significance are afforded the statutory ability to operate as a direct retailer of spirits to 

consumers for off premises consumption.  Restaurant liquor licensees do not have this 

ability.  Therefore, you could not provide a bottle of bourbon for off-premises 

consumption. 

 

Moreover, you would be prohibited from providing a complimentary bottle of bourbon 

for on-premises consumption.  Section 493(24)(i) prohibits any licensee from offering 

anything of value to induce directly the purchase of alcoholic beverages.  [47 P.S. § 4-

493(24)(i)].  However, retail licensees may give to or purchase for consumers one (1) 

standard-size alcoholic beverage on retail licensed premises provided the giving of the 

alcoholic beverage is not contingent upon the purchase of any other alcoholic beverages.  
[40 Pa. Code § 13.53].  Bar spending or free drinks are limited to one (1) alcoholic 

beverage per patron in any such offering.  A standard-size alcoholic beverage is twelve 

(12) fluid ounces of a malt or brewed beverage, four (4) fluid ounces of wine (including 

fortified wine), and one and one-half (1½) fluid ounces of liquor.  [40 Pa. Code § 13.53].  

An entire bottle of bourbon would exceed the maximum quantities that a licensee is 

permitted to give away under the Board’s Regulations. 

 

Regarding your second inquiry, as you noted, there is nothing in the Liquor Code that 

limits the quantity of liquor that a licensee may sell in a single purchase for consumption 

on the licensed premises.  A restaurant licensee may sell whole bottles, regardless of size, 

to patrons so long as care is taken to avoid any violations of the Liquor Code or the 

Board’s Regulations (including providing alcohol to minors or persons who are visibly 
intoxicated) that occur on your premises even after a bottle is sold to a customer.  [47 P.S. 

§ 4-493(1)]. 

 

As discussed, restaurant licensees are not permitted to sell liquor for off-premises 

consumption.  While patrons of a licensed restaurant can remove re-corked, partially 

consumed bottles of wine under certain circumstances [47 P.S. § 4-406(e)], there is no 

legal provision permitting the removal of partially consumed bottles of spirits from 

licensed premises.  Therefore, you are correct that it would be unlawful for you to allow 

customers to remove partially consumed bottles of spirits from the premises. 
 

There is nothing in the Liquor Code which precludes a licensee from temporarily storing 
alcohol that belongs to another entity.  While there are provisions in the Crimes Code 
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pertaining to when storage of alcohol may occur on unlicensed premises, those provisions 

do not apply to licensed premises.  Therefore, it would be permissible for the bourbon in 

question to be stored on a temporary basis at your licensed premises so long as the 

storage is of a temporary duration and there is no fee collected by you for this service.  

These arrangements are a matter of contract law between the licensee and the patron and 

are not regulated by the Board.  Further, there is nothing in the Liquor Code or Board 
Regulations that would prohibit a licensee from selling a bottle of bourbon to be tagged 

for a specific patron and stored at the premises for consumption at a later date.  Please 

note that if you wish to charge customers for storage of these bottles you would be 

required to obtain a bailee-for-hire license from the Board.  Please contact the Board’s 

Bureau of Licensing at (717)783-8250 if you have any questions obtaining a bailee-for-

hire license. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 
ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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