
August 18, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 
Jim Lutchko 

RE:  Catering Club Event 
 

Dear Mr. Lutchko: 
 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail, dated July 24, 2014, wherein you 

state that your club is interested in hosting a Marine Corps birthday celebration in 
the upstairs ballroom.  The club is considering opening the event to all veterans, 

and having free food and a cash bar.  You inquire as to the applicable laws 

regarding this event. 

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that St. Stanislaus Kostka Brotherhood holds Catering Club Liquor License No. 
CC-6 (LID 459) for premises located at 1901-03 16th Avenue, Altoona, 

Pennsylvania. 

 

OPINION:  There is nothing in the Pennsylvania Liquor Code or the Board’s 

Regulations that prohibits a club from being open to the public (i.e., to non-

members) for the sale of food and non-alcoholic beverages anywhere on its 
licensed premises.  Accordingly, extending an invitation to all veterans to attend 

the event is permissible, if it is not in conflict with the club’s constitution and 

bylaws.  The Board’s Regulations require that the operations of a licensed club must 
conform to the club’s constitution and bylaws at all times.  [40 Pa. Code § 5.81].   

 
However, the sale of alcohol may present an issue if the event is self-sponsored by the 
club.  Generally, non-members cannot purchase alcohol at a club.  Section 406(a)(1) 
of the Liquor Code provides that “[n]o club licensee nor its officers, servants, agents 
or employees, other than one holding a catering license, shall sell any liquor or malt or 
brewed beverages to any person except a member of the club.”  [47 P.S. § 4-
406(a)(1)].  Catering club patrons, however, may purchase alcoholic beverages from 
the club, even if they are non-members, as long as they are present on the licensed 
premises as part of a catered event.  A catered event is one involving the furnishing of 
liquor or malt or brewed beverages, or both, to be served with food prepared on the 
premises or brought onto the premises already prepared, for accommodation of groups 
of non-members who are using club facilities by prior arrangement, made at least 
twenty-four (24) hours in advance of the function, and which is paid for by the non-
members.  [40 Pa. Code § 5.83(a)].  Records must be kept showing the date and time 
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the catering arrangements were made, the name of the person or organization making 
the arrangements, and the number of persons to be accommodated.  [40 Pa. Code § 
5.83(b)].  A club cannot self-sponsor a catered event. The catered event must be 

conducted for a third party, although the third party can be a member of the club.  

 
These prohibitions on selling alcohol to non-members do not, however, preclude a 
club member from purchasing alcoholic beverages for non-member guests; nor do 
they preclude the non-member from being served alcohol purchased by a club 
member.  However, if the club’s constitution or bylaws contain any provision 
prohibiting the service of alcoholic beverages to non-members, then the club must 
adhere to those restrictions.  Likewise, if the club’s constitution or bylaws prohibits 
the operation of a cash bar at events, the club must adhere to those restrictions.  [40 
Pa. Code § 5.81]. 
 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
 

Very truly yours,  
  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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