
 

 

 
 

August 19, 2014          Telephone: (717) 783-9454 

             Fax: (717) 787-8820 

 

Gregg Stavinski 

          RE:  Question 

 

Dear Mr. Stavinski: 

  

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent July 29, 2014, wherein you ask if a 

small bar can get a citation because of the patrons speaking loudly, where a 

neighbor complained that he/she heard profanity.  You also inquire if, as a bar 
owner, you must pay for beer purchased from a distributor with a check, rather 

than cash.  You further advise that your average purchase is six (6) cases of beer 

per week. 

 

Although you did not provide specific information regarding your license status 

with the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”), based upon the form of 
your questions and for purposes of this response, it will be assumed that you are a 

current Board-approved retail liquor licensee.   

 

OPINION:  As you might be aware, citations under the Liquor Code are issued by 

the Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement (“Bureau”), 

and not the Board.  The Bureau is charged with the duty of enforcing the Liquor 
Code and the Board’s Regulations.  The Board acts as an appellate body if a 

licensee or the Bureau appeals from an adverse ruling on a citation matter.  

Because of its role as an appellate body in citation cases, the Board is precluded 

from commenting on any pending citation or violation.  Therefore, the following 

information is provided pursuant to your request for general guidance going 

forward, rather than as it may relate to the facts alleged in any pending citation[s] 
for past conduct. 

 

For your general information, section 493(34) of the Liquor Code provides that a 

licensee may not use or permit to be used inside or outside of the premises a 

loudspeaker or similar device whereby the sound of music or other entertainment, 

or the advertisement thereof, can be heard beyond the licensee's property line.  [47 
P.S. § 4-493(34)].    
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If the noise or sound in question does not come from a loudspeaker or similar 

device whereby the sound of music or other entertainment, or the advertisement 
thereof, can be heard on the outside of the licensed premises, the sound would not 

violate section 4-493(34) of the Liquor Code.  However, be advised that the sound 

could result in a citation for disorderly operations, or may violate local noise 

ordinances if any are in place, or in more extreme cases, violate the Crimes Code 

provisions dealing with disorderly conduct.  You should contact your local 

authorities for further guidance on local noise ordinances and law enforcement 
officials for further guidance on Crimes Code violations. 
 
As to your second question, Act 39 of 2005 amended section 493(2) of the Liquor 
Code to prohibit distributors from accepting cash from retail licensees (hotels, 
restaurants, clubs, eating place retail dispensers) at the time the beer is delivered to the 
retail licensee.  The purpose of this change was to protect the employees of 
distributors from the risks associated with carrying large amounts of cash. 
  
Distributors and importing distributors CAN accept the following as payment for malt 
or brewed beverages if the buyer is licensed by the Board: 
 

        A check or certified check if the payor of the check is the licensed entity 
purchasing the malt or brewed beverages and the payee of the check is 
the distributor or importing distributor selling the malt or brewed 
beverages. 

        Cashier’s check. 

        Money Order. 

        Debit Card. 

        Electronic Transfer of Funds. 

        Prepayment in cash so long as it occurs prior to delivery. 
 

  
Distributors and importing distributors CANNOT accept the following as payment for 
malt or brewed beverages if the buyer is licensed by the Board: 

  

        Cash on delivery. 

        Credit Cards. 

        A check or certified check if the payor is someone other than the licensed 
entity purchasing the malt or brewed beverages or if the payee is 
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someone other than the distributor or importing distributor selling the 
malt or brewed beverages. 

        On credit. 
  

 
 

Please do not hesitate to contact this office if you have any additional questions. 

  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.  

 

Very truly yours, 

   

  

FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 

 

cc:      Pennsylvania State Police, 

                   Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

  

LCB Advisory Opinion No. 14-469 


