
 

 

 
 

August 15, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

FAX:  (717) 787-8820 

Sara Skinner Chubb 

Winston & Strawn LLP 

35 West Wacker Drive 
Chicago, IL  60601-9703 

 

RE: Burnett’s Says Game 

 

Dear Ms. Chubb: 

 
ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail sent July 1, 2014, in 

which you request approval on behalf of your client, Marketing Resources, to 

conduct a promotion in Pennsylvania sponsored by Heaven Hill Distilleries, Inc. 

 

According to the official rules you provided, the “Burnett’s Says Game” promotion 

is scheduled to run from July 21 through September 15, 2014.  Consumers may 
participate online via Facebook.  By playing an online game, participants may earn 

“Flavor points,” which may be redeemed for various prizes, including a branded 

key chain, a branded baseball hat, a branded t-shirt, branded insulated party cups, 

branded tailgate chairs, as well as a Visa gift card valued at one hundred dollars 

($100.00).  No purchase is necessary, and the promotion is open only to legal U.S. 

residents who are twenty-one (21) years of age or older at the time of entry. 
 

OPINION:  Section 493(24)(i) of the Liquor Code provides, in pertinent part, that 

it shall be unlawful for: 

 

any licensee under the provisions of this article, or the board or any 

manufacturer, or any employee or agent of a manufacturer, licensee or 
of the board . . . to offer or give or solicit or receive anything of value 

as a premium or present to induce directly the purchase of liquor or 

malt or brewed beverage, or for any licensee, manufacturer or other 

person to offer or give to trade or consumer buyers any prize, 

premium, gift or other inducement to purchase liquor or malt or 

brewed beverages, except advertising novelties of nominal value 
which the board shall define. 
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[47 P.S. § 493(24)(i)].   

 
However, section 5.32(h) of the Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) 

Regulations states that a manufacturer or licensee may sponsor sweepstakes 

promotions subject to the following conditions: 

 

 i. No purchase is necessary to enter. 

 ii. Entrants shall be twenty-one (21) years of age or older. 
iii. Retail licensed premises may only be involved as pick-up or 

drop-off points for entry forms and not for the conducting of 

drawings or the awarding of prizes. 

 iv. Alcoholic beverages may not be part of the prize. 

 

[40 Pa. Code § 5.32(h)].   The Board’s Regulations define the term “sweepstakes” 
as “[a] chance promotion in which tickets or game pieces are distributed and the 

winner or winners are selected in a random drawing.”  [40 Pa. Code § 5.30].  

Promotions which meet the definition of “sweepstakes” set forth in section 5.30 

and which are conducted in accordance with the requirements of section 5.32(h) of 

the Board’s Regulations are not considered unlawful inducements to purchase 

liquor or malt or brewed beverages. 
 

While your proposed promotion would not directly meet the definition of 

“sweepstakes” set forth in section 5.30 of the Board’s Regulations, since the 

winner or winners are not selected in a random drawing, it is similar to a 

sweepstakes in that it requires persons to register, play an online game, and redeem 

the accumulated points in order to obtain prizes.  Further, your proposed promotion 
also involves certain elements of chance in that not all registrants are guaranteed to 

win a prize, and the likelihood of winning certain prizes is based on the registrant’s 

ability to accumulate points through the online game.  The Board has previously 

approved promotions which did not directly meet the definition of “sweepstakes” 

but which were structured in a manner comparable to your proposed promotion 

and which involved similar elements of chance.   
 

Therefore, assuming the proposed promotion is conducted in conformity with the 

aforementioned guidelines, specifically subsection 493(24) of the Liquor Code [47 

P.S. § 4-493(24)] and section 5.32(h) of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 

5.32(h)], it is acceptable for use in this Commonwealth. 
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Accordingly, it would be permissible to conduct the promotion in the 

Commonwealth in reference to the areas checked below:  

 
        retail licensed premises. 

        distributor licensed premises.  

        both retail and distributor licensed premises.   

 X    the Board’s wine and spirits stores, subject to 

approval of the Bureau of Product Selection.  

 X    other – Internet, text messaging. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 
 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police,  
  Bureau of Liquor Control Enforcement 

Dale Horst, Interim Director of Marketing and Merchandising 

Michelle Bonsick, Director, Bureau of Marketing Communications, 

Branding & Design 

Pamela Bernd, Product Selection 
 
LCB Advisory Opinion No. 14-470 


