
August 19, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

Raymond Rockey 

The Brewery, Inc.  

esammy@aol.com
 

RE:  Clarification of Bottle Service   

 

Dear Mr. Rockey: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail, dated July 24, 2014, wherein you state 

that you are the manager at The Brewery, Inc., in State College.  You have been 

approached by a company about the purchase of an entire barrel of Knob Creek Single 

Barrel which the company will place in bottles to be purchased through the special liquor 

order (“SLO”) program.  There will be spaces on the label with your bar’s name.  You 

pose several questions in setting up such a program, specifically regarding charges to 

patrons who purchase the entire bottle, pricing differentials of single shots to entire 
bottles, display/storage of the bottles, personal labels and bar name imprints on the 

bottles, and the disposal of the bottles.  Once the bottles have been emptied, can they be 

given to patrons as mementos? 

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

The Brewery, Inc. holds Restaurant Liquor License No. R-19792 (LID 31167) for 

premises located at 233 East Beaver Avenue (basement), State College, Pennsylvania. 

 

OPINION:  There is nothing in the Liquor Code that limits the quantity of liquor that a 

licensee may sell in a single purchase for consumption on the licensed 

premises.  Accordingly, a restaurant licensee may sell whole bottles, regardless of size, to 
patrons.  Although it is lawful to sell a full bottle of spirits to a patron, unlike wine which 
can be re-corked and taken off premises when purchased as part of meal, the bottle of 

spirits cannot be taken off premises.  [47 P.S. § 4-406(e)]  Under the Liquor Code, only 

the Board, limited distilleries, distilleries, and distilleries of historical significance are 
afforded the statutory ability to operate as a direct retailer of spirits to consumers for off-

premises consumption.  Restaurant liquor licensees do not have this ability.  Accordingly, 

the patron must either finish the entire bottle or leave the bottle on premises to be 

consumed upon his/her return.  

 

Please be advised that, as a licensee, you will still be held strictly liable for any violations 

of the Liquor Code or the Board’s Regulations (including providing alcohol to minors or 
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persons who are visibly intoxicated) that occur on your premises even after a bottle is 

sold to a customer.  [47 P.S. § 4-493(1)]. 

 

You may sell liquor by the whole bottle using a calculation of the “per shot” price times 

the number of shots contained in the bottle, or you may use a set list price for the bottle.  

Such a set list price for a bottle would have to be a regular retail price and not an 

advertised discount price or it would be considered as one (1) of the two (2) daily 

discounts permissible to licensees under the Regulations.  Please note that any bottle 

service must take care to avoid running afoul of rules regarding discount pricing.  It is 

only permissible for retail liquor license holders to discount alcoholic beverages in 

accordance with section 406 of the Liquor Code and the Board’s discount pricing practice 

regulations.  [47 P.S. § 4-406; 40 Pa. Code § 13.102].  Those regulations provide that, 

each day, retail licensees may have a daily drink special and a happy hour.  [40 Pa. Code 

§ 13.102]. 

 

With respect to daily drink specials, a retail licensee is permitted to offer one (1) specific 

type of alcoholic beverage at a discounted price all day, or for a portion of the day, if it 
chooses.  [40 Pa. Code § 13.102(b)(2)].  A specific type of alcoholic beverage means a 
specific registered brand of malt or brewed beverage, a type of wine, a type of distilled 

spirits or a mixed drink.  [Id.].  A specific brand of beer such as “Blue Hound Pilsner” or 

“Brendan’s Cream Stout” or “Oil City Light” may be discounted, but not “all draft” or 

“all bottled” beer or “all Blue Hound products.”  Daily wine drink specials could be 
“Chardonnay” or “Merlot,” but not “all white wine” or “all red wine” or “all Kendall’s 

wines.”  Permissible spirits specials would be “Rum and Cola” or “all brandy drinks,” but 

not “all well drinks” or “all Jackson’s products.”  [Board Advisory Notice No. 16]. 

 

With regard to happy hour pricing, a retail licensee is permitted to discount any and all 

alcoholic beverages for a period of time not to exceed four (4) consecutive or non-

consecutive hours, and not to exceed fourteen (14) hours per week.  [47 P.S. §§ 1-102, 4-
406(g)].  During such happy hours, the price of alcoholic beverages may not change.  The 

hours need not be consecutive and may be divided, subject to the above noted limitation, 

in any manner a licensee desires.  However, please note that no discount pricing practice 

(daily drink special or happy hour) may occur between 12:00 midnight and the legal 

closing hour.  [40 Pa. Code § 13.102].  Please be advised that a notice of all happy hours 

must be posted on the licensed premises seven (7) days prior to each happy hour.  [Id.]. 

 

Section 13.102(a)(2) of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 13.102(a)(2)] prohibits 

retail licensees from selling and/or serving an increased volume of one (1) drink of 

liquor, wine or malt or brewed beverages without a corresponding and proportionate 

increase in the price for the drink.  Therefore, it is impermissible to sell and/or serve a 
larger-sized drink of liquor, wine or malt or brewed beverages at the same price as, or at a 

price which does not include a corresponding and proportionate increase in, the price of a 
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smaller-size drink of the same type.  Nothing in the Liquor Code or the Board’s 

Regulations, however, would prohibit a retail licensee from selling a bottle for a price 

different than that which would equal the price charged for an individual serving or for 

requiring payment in increments of use as you described.   

 

Sections 401(a) and 403(a) of the Liquor Code [47 P.S. §§ 4-401(a), 4-403(a)] grant 

authority to restaurant liquor licensees to store alcoholic beverages on the licensed 

premises.  Note, however, that such storage must be in areas designated as part of the 

licensed premises.  [See also 47 P.S. § 5-501; 18 Pa. C.S. § 7327].  Thus, as long as the 

area you wish to use for storage purposes has been specifically identified, reported to the 

Pennsylvania Liquor Control Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”), and approved 
by Licensing as a storage area for alcohol, you may use it.  Once approved, wine, liquor, 

and beer may be stored in the same room, with or without other inventory.  There is no 

specific requirement that the storeroom be kept locked during the day or at any other 

time.   

 

Additionally, there is nothing in the Liquor Code which precludes a licensee from 

temporarily storing alcohol that belongs to another entity.  While there are provisions in 

the Crimes Code pertaining to when storage of alcohol may occur on unlicensed 

premises, those provisions do not apply to licensed premises.  Therefore, it would be 

permissible for the bourbon in question to be stored on a temporary basis at your licensed 

premises so long as the storage is of a temporary duration and there is no fee collected by 
you for this service.  These arrangements are a matter of contract law between the 

licensee and the patron and are not regulated by the Board.  Further, there is nothing in 

the Liquor Code or Board Regulations that would prohibit a licensee from selling a bottle 

of bourbon to be tagged for a specific patron and stored at the premises for consumption 

at a later date.  Please note that if you wish to charge customers for storage of these 

bottles, you would be required to obtain a bailee-for-hire license from the Board.  Please 

contact the Board’s Bureau of Licensing at (717)783-8250 if you have any questions 

obtaining a bailee-for-hire license. 

 

With respect to the inclusion of your name on the label, be advised that section 13.51 of 

the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 13.51(a)] prohibits licensees from giving 

anything of value by means of advertisement, contributions, etc. to other licensees of a 
different class. [See also 47 P.S. § 4-443].  The term “advertisement” includes advertising 

of alcoholic beverages through the medium of printed or graphic material, including 

those on the product label or attachment itself. [47 P.S. § 4-498(g)].  These sections, 

however, do not prohibit manufacturers from incorporating a retailer’s name or business 

logo on the manufacturer’s labels or packaging as long as the retailer pays its fair market 
value share of the advertising.  Cooperative advertising is permitted under these 

circumstances.  Be aware, however, that federal alcohol regulations prohibit certain forms 
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of joint or cooperative advertising, and have certain labeling requirements, so you may 

wish to contact TTB for additional clarification, or visit its website at www.ttb.gov. 

 

In regard to the disposition of empty bottles, section 491(5) of the Liquor Code currently 

requires licensees “to break any package in which liquor is contained, other than those 

decanter packages that the Board determines to be decorative, within twenty-four (24) 

hours after the original contents have been removed therefrom, unless the licensee 

participates in either a municipal recycling program or a voluntary recycling 

program.”  [47 P.S. § 4-491(5)].  Accordingly, you, as a licensee, would be unable to give 

the bottles to your patrons as mementos; however, patrons would be able to keep the 

bottles if they purchased them as part of a meal.  
 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 
Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 
LCB Advisory Opinion No. 14-473 

http://www.ttb.gov/

