
 

 

 
 

August 26, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 Fax:  (717) 787-8820 

 

Eugene Kline 

 
 

RE:  Small Games of Chance and Off Premises Events 

Dear Mr. Kline: 

  
ISSUE:  Your e-mail of July 15, 2014, asks for guidance regarding small games of 

chance and off premises events.  Specifically, you inquire whether a club licensee 

may hold an event off premises during which alcohol is part of the ticket price.  If 

this is permissible, you inquire whether non-members may have tickets for such an 

event even if the tickets were purchased by members.  Finally, you inquire whether 

a county-issued small games of chance license may be used at such an event, where 
the event would be held in a county other than the county which issued the license. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that you are 

an officer in Watsontown American Legion Club, holder of Club Liquor License 

No. C-4482 (LID 2061) for use by it at premises located at 1016 Main Street, 

Watsontown, Pennsylvania. 
 

OPINION: It is not clear from your correspondence how the club intends to obtain 

authority to sell alcohol at an event off premises.  As you may be aware, certain 

retail licensees may apply for and obtain an off-premises catering permit (“OPCP”), 

which allows the permittee to hold a “catered function” off its licensed premises 

and on otherwise unlicensed premises. [47 P.S. § 4-406(f)].  Club licensees are not 
among the licensees to whom an OPCP is available; however, it would be 

permissible for your club to contact an eligible licensee and arrange for a catered 

function.  

 

A “catered function” is defined as “the furnishing of food prepared on the premises 

or brought onto the premises already prepared in conjunction with alcoholic 
beverages for the accommodation of a person or an identifiable group of people, 
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not the general public, who made arrangements for the function at least thirty days 

in advance.” [47 P.S. §1-102]. 

 

 As noted in section 406(f) of the Liquor Code: 

  

(f) The holder of a hotel or restaurant liquor license may obtain an off-
premises catering permit subject to section 493(33) to hold a catered 

function off the licensed premises and on otherwise unlicensed 

premises where the licensee may sell wine, liquor and malt or brewed 

beverages by the glass, open bottle or other container, and in any 

mixture together with food, for consumption on those premises. 

Functions conducted under the authority of the permit shall be subject 
to the following: 

  

(1) alcohol may be provided only during the days and hours that 

the license holder may otherwise sell alcohol; 

  

(2) all servers at the off premises catered function shall be in 
compliance with the responsible alcohol management provisions 

under section 471.1;  

  

(3) each catered function shall last no longer than one day and 

not more than fifty catered functions may be held each calendar 

year by each license holder for use with a particular license; 
  

(4) a catered function shall not be held at a location that is 

already subject to the applicant's or another licensee's license; 

  

(5) a permit shall not be issued to an applicant whose license is 

in safekeeping; 
  

(6) a permit shall not be issued to a location that is subject to a 

pending objection by the director of the Bureau of Licensing or 

the board under section 470(a.1);  

  
(7) a permit shall not be issued to a location that is subject to a 

pending license suspension under section 471 or the one-year 
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prohibition on the issuance or transfer of a license under section 

471(b); 

 

 (8) no alcohol may be taken from the permitted location by any 

patron, but the applicant may transport alcohol to and from its 

licensed premises to the proposed premises; 
  

(9) written notice of the catered function as enumerated in 

paragraph (10) shall be provided to the local police and the 

enforcement bureau at least seven days in advance of the event; 

  

(10) written notice shall be provided to the board at least thirty 
days prior to a catered function. Written notice must include the 

location of the function, time of the function, host of the 

function, general information regarding the guests expected at 

the function as well as any information the board shall from time 

to time prescribe.  The board may, in its discretion, accept notice 

in an electronic format. The board may, in its discretion, waive 
the thirty-day notice period for a catered function if: 

  

(i) the applicant has previously conducted functions that 

meet the requirements of this act; 

  

(ii) the applicant is a licensee in good standing with the 
board; 

  

(iii) notification was received at least fourteen days prior 

to the catered function; and  

  

(iv) the applicant pays a late fee of one hundred dollars 
($100); 

  

(11) the board shall, in its discretion, approve or disapprove a 

catered function if the applicant fails to provide timely notice of 

the catered function, does not intend to conduct a function that 
meets the requirements of this act or has previously conducted a 

function that did not meet the requirements of this act; 
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(12) if a catered function is scheduled to occur on private 

property, the owner of that property is deemed to have submitted 

to the jurisdiction of the enforcement bureau, and the warrant 

required by section 211(a)(2) of this act shall not be necessary 

for the enforcement bureau to enter and search the premises 

during the function or any activities related to the function; 
  

(13) no catered function may be held for more than five hours 

per day and must end by midnight; 

  

(14) neither the owner of the property nor the applicant may sell 

tickets to a catered function unless one of the following 
conditions is met: 

  

(i) the applicant has contracted with an eligible entity for 

the function, and the function is being used to raise money 

for the eligible entity's organization; 

  
(ii) the applicant has contracted with a nonprofit 

organization as defined under section 501(c)(3) of the 

Internal Revenue Code of 1986 (Public Law 99-514, 26 

U.S.C. § 501(c)(3)), for an event which has the sole 

purpose of raising funds for that nonprofit organization; or 

  
(iii) the applicant has contracted with an organization that 

holds tax exempt status under section 527 of the Internal 

Revenue Code of 1986;  

  

(15) the catered function location shall be subject to section 

493(34) of this act; 
  

(16) catered functions may not be held in locations that are 

subject to a pending, protested transfer application; 

  

(17) a permit may not be issued to a license holder whose 
license is subject to a pending objection by the director of the 

Bureau of Licensing or the board under section 470(a.1); 
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(18) a permit shall not be issued to a licensee for use in any 

location that is mobile; and 

  

(19) a permit shall not be issued for use on any location used for 

parking at a sports event or concert event. 

  
 [47 P.S. § 4-406(f)(footnotes omitted)].   

 

There are a limited number of other vehicles, including Special Occasion Permits 

(“SOP”), which may permit certain entities to sell alcohol at otherwise unlicensed 

premises.  It is possible that your club may qualify for an SOP.  Pursuant to section 

408.4 of the Liquor Code, the Board may issue SOPs to eligible entities.  [47 P.S. § 
4-408.4].  These entities are listed in detail in the Liquor Code, but generally fall 

into categories such as certain non-profit (501(c)(3)) entities, fire and ambulance 

companies, nationally-chartered veterans’ groups, and the like.   

 

Entities that qualify may obtain an SOP that would authorize them to sell liquor 

and/or malt or brewed beverages to persons twenty-one (21) years of age or older 
who are not visibly intoxicated.  [47 P.S. §§ 4-408.4, 4-493(1)].  SOPs are 

generally issued for a period of not more than six (6) consecutive or non-

consecutive days during a calendar year.  [47 P.S. § 4-408(i)].  The SOP is to be 

used as a means of raising funds for the holder, but can be used in conjunction with 

activities or events involving other entities.  [47 P.S. § 4-408.4(m)].  The holder of 

an SOP may sell alcoholic beverages during the hours of 7:00 a.m. until 2:00 a.m. 
of the following day.  [47 P.S. § 4-408.4(k)].   

 

You may find information, including an application form and instructions, on the 

Board’s website at www.lcb.state.pa.us, then click “Licensees,” then “Applications 

and Forms,” and then select PLCB-1229 “Application for Special Occasion 

Permit.”  The Board’s Bureau of Licensing, not this office, is authorized to 
determine eligibility for an SOP.   

 

In response to your first question, the holder of an SOP may sell tickets to the 

event, and alcohol (or access to alcohol) may be included as part of the ticket price. 

An event operated as a catered function may only sell tickets as set forth in section 
406(f)(14) of the Liquor Code which was referred to above.  

 

http://www.lcb.state.pa.us/
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In response to your second question, as indicated above, the holder of an SOP may 

sell liquor and/or malt or brewed beverages to persons twenty-one (21) years of age 

or older who are not visibly intoxicated.  Sales of alcohol and of tickets may be 

made to members of the public, not just to members of the club.  Again, an event 

operated as a catered function may only sell tickets as set forth in section 406(f)(14) 

of the Liquor Code.  
 

In response to your third question, the Board does not regulate small games of 

chance licenses.  Rather, they are regulated by the county or other authority which 

issues them. Therefore, those entities, not the Board, would be authorized to address 

this question.  

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 
BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

  

  
  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  
Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

  

LCB Advisory Opinion No. 14-474 


