
 

 

 
 

September 4, 2014             Telephone: (717) 783-9454 

                       Fax: (717) 787-8820 

 

Jan Prosseda 

          RE:  Liquor Law 

 

Dear Sir/Madam: 

  

ISSUE: This is in response to your e-mail received in this office on July 24, 

2014. You ask several questions regarding a charity event held by your 

organization that includes service of beer.  Your inquiry largely concerns the use of 
a Special Occasion Permit (“SOP”) for your event, for which you intend to apply.  

Your questions will be answered below, in question/answer format, in the same 

order as they appeared in your e-mail. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

Backyard Benefits, Inc., located at 2825 North 2nd Street, Harrisburg, PA (LID 
44608), previously held an SOP for an event held on July 9, 2011 in Harrisburg, 

Pennsylvania. 

 

OPINION:  Generally, as you seem to be aware, “eligible entities”, as that term is 

defined in section 102 of the Liquor Code [47 P.S. § 1-102] may obtain an SOP 

that would authorize them to sell liquor and/or malt or brewed beverages to 
persons twenty-one (21) years of age or older, who are not visibly intoxicated.  [47 

P.S. §§ 4-408.4, 4-493(1)].  SOPs are generally issued for a period of not more 

than six (6) consecutive or non-consecutive days during a calendar year.  [47 P.S. § 

4-408(i)].  The holder of an SOP may sell alcoholic beverages during the hours of 

7:00 a.m. until 2:00 a.m. of the following day.  [47 P.S. § 4-408.4(k)].  

 
Several of your questions propose that the event will be held without an SOP.  

Please be advised that an unlicensed establishment (or entity) is permitted to give 

away free alcohol and the Liquor Code does not limit the amount or type of alcohol 

that an unlicensed establishment may give away.  However, there cannot be any 

payment or purchase required or associated with the offer of free alcohol at 

unlicensed premises.  Put differently, the alcohol must truly be free and cannot be 
conditioned upon the purchase of a meal, an admission ticket, donation or payment 
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of any other fee, i.e., anyone, not just a guest providing a monetary donation, could 

ask for and receive the beer.   Otherwise, the unlicensed establishment/entity could 

be charged with selling alcohol without a license in violation of section 491(1) of 
the Liquor Code.  [47 P.S. § 4-491(1)].    

 

The Backyard Benefits’ LID is 44608.  How soon could we apply for a Special 

Occasion Permit for an event that will be held on July 18, 2015? 

 

The completed application form and fee must be filed at least thirty (30) 
days in advance of the event.  SOP application forms are available from the 

Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) at 717-783-8250, or via the 

Board’s website, www.lcb.state.pa.us.  To download the application, select 

“Licensees,” then “Applications/Forms,” then “Forms,” and finally PLCB-

1229. 

 
Would there be a problem with asking for $1 for a quality cup with or without a 

SOP when there are thousands of free cups at the beer caddy? 

 

If you obtain an SOP, this would be permissible.  However, without an SOP, 

it is advisable to not impose any monetary conditions on the availability or 

quantity of beer being served, as this could be construed as the unlicensed, 
and thus unlawful, sale of alcohol (as discussed more fully above).  That 

being said, so long as beer may be obtained without the purchase of a 

“quality cup,” charging for said cup is permissible. 

 

If beer is advertised as being free, would that be considered the same as selling 

beer with or without a SOP?  No money would be collected at the event for beer in 
either case. 

 

With an SOP, you are free to impose any cost of admission, donation 

program, or cost-per-drink pricing scheme that you choose, as the Board’s 

discount pricing practices [40 Pa. Code § 13.102] do not apply to the holder 

of a special occasion permit.  Similarly, the restrictions on advertisement of 
alcoholic beverages [47 P.S. § 4-498] do not apply to holders of an SOP.  

However, as discussed above, without an SOP, you may not associate any 

cost with provision of the beer.  Thus, anyone who requests it (so long as 

they are at least twenty-one (21) years of age and not visibly intoxicated), 

regardless of whether making a donation or not, must have equal access to 

the beer. 

http://www.lcb.state.pa.us/
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If a SOP is obtained, would using the words “Requested Donation” affect any of 

the rules, diminish the liability or decrease the odds of a problem?  Could a 
specific donation amount be requested?  

 

Again, with an SOP, you are free to impose any cost of admission, donation 

program, or cost-per-drink pricing scheme that you choose, as the Board’s 

discount pricing practices [40 Pa. Code § 13.102] do not apply to the holder 

of an SOP.  Even with an SOP, however, you will be strictly liable for 
violations of section 4-493(1) of the Liquor Code (“Unlawful acts relative to 

liquor, malt and brewed beverages and licensees”) [47 P.S. § 4-493(1)] 

regardless of how your event is advertised or titled.  In other words, you 

cannot provide alcohol to minors or visibly intoxicated persons. 

 

With a “Requested Donation” event, is it legal to ask for a specific amount of 
money, such as “The Requested Donation is $35” or must it be something like 

“Requested Donation?”  We are aware that anyone who does not wish to make a 

donation must be allowed in free. 

 

Again, with an SOP, you are free to impose any cost of admission, donation 

program, or cost-per-drink pricing scheme that you choose, as the Board’s 
discount pricing practices [40 Pa. Code § 13.102] do not apply to the holder 

of an SOP.  If, however, you do not obtain an SOP, you may not make the 

availability of alcohol contingent upon a monetary payment or donation, as 

this would be an impermissible “sale” of alcohol. 

 

With a “Requested Donation” event, is the entire gross income from all sources 
required to be donated? 

 

The purpose of an SOP is to provide the eligible entity with a means of 

raising funds for itself.  [47 P.S. § 4-408.4(m)].  An SOP may be used in 

conjunction with activities and events involving other entities; however, no 

one other than the holder of the SOP may acquire a pecuniary interest 
therein.  [Id.].   

 

Consequently, only the named holder of the SOP is authorized to sell 

alcoholic beverages pursuant thereto, and all proceeds from the sale of 

alcohol pursuant to an SOP must be collected by the holder of the SOP. 

However, there is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations 
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that would prohibit the holder of an SOP from subsequently making a 

voluntarily contribution to third parties.  To state it differently, an eligible 

entity may obtain an SOP, use it to acquire and sell alcohol at an event being 
hosted by or in conjunction with a third party, retain the proceeds from the 

sale of alcohol, and then subsequently make a voluntary contribution of a 

portion of the proceeds from the sale of alcohol to the third party. 

 

With a “Requested Donation” event that is advertised as offering free beer and 

food, is the cost of the beer and food to the organization presenting the event 
required to be donated? 

 

The Liquor Code does not address the methods by which food for a charity 

event can be acquired.  Nothing in the Liquor Code or the Board’s 

Regulations would prohibit a non-profit entity from receiving donated beer, 

provided that such beer is initially lawfully obtained from a manufacturer, 
importing distributor or distributor.  Furthermore, nothing in the Liquor 

Code or the Board’s Regulations prohibits the subsequent sale of donated 

beer per se.  However, again, a license or permit is required to sell alcohol in 

Pennsylvania. As previously noted, “sale” is defined as any transfer for a 

consideration [47 P.S. § 1-102] and would include the offering of beer to 

persons contingent upon a monetary donation.   
 

With a “Requested Donation” event that is advertised as follows:  “Free beer.  

Hamburgers, Hot Dogs and Pizza included,” must the cost of the beer be donated 

or the beer and the food or neither? 

 

There is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations that would 
prohibit you from accepting donations to be used toward the purchase of 

beer and food to be sold at the event.  The key, again, is whether or not you 

have an SOP, and whether the “sale” of the beer you receive is permissible. 

 

Is the following wording legal with or without a SOP:  “All  you can eat and drink 

for $30?” Are there specific rules concerning radio ads advertising the event 
whether or not they are paid ads or written by BYB? 

 

As previously stated, with an SOP, you are free to impose any cost of 

admission, donation program, or cost-per-drink pricing scheme that you 

choose, as the Board’s discount pricing practices [40 Pa. Code § 13.102] do 

not apply to SOP holders. 
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The sale of alcohol is illegal in Pennsylvania unless the entity selling the 

alcohol has a license or permit from the Board.  [47 P. S. § 4-491(1), 4-
492(2),(3)].  The Liquor Code defines a “sale” as any transfer of liquor, 

alcohol or malt or brewed beverages for consideration.  [47 P.S. § 1-

102].  Therefore, if you do not have an SOP, you could not offer any 

quantity of beer in exchange for any monetary amount.  This would be 

considered an unlawful sale of alcohol. 

 
BYB obtains a block party permit from the city of Harrisburg that is signed by the 

chief of police.  When a SOP is obtained, must the city or state police be notified 

and if so, to whom should the notification be addressed and where should it be 

mailed concerning the state police (we know the address in the city)? 

 

Board-approved entities must provide the local police department (or the 
Pennsylvania State Police if there is no local police department) with written 

notice of the intended use of the SOP at least forty-eight (48) hours in 

advance of the event for which the SOP will be utilized.  [47 P.S. § 4-

408.4(j)].  The written notice must include the date, time and place of the 

impending sale of alcoholic beverages.  [Id.] 

 
Is there any difference in liability with or without a SOP?  In either case; BYB 

buys a two-day general and liquor liability insurance policy for the event from 

Event Helper. 

 

To the extent that your question concerns civil liability outside the Liquor 

Code, be advised that liability in any particular situation would depend upon 
the particular facts as presented to a court of competent jurisdiction.  You 

are advised to contact a private attorney well-versed in liquor liability law, 

as this office cannot provide information on potential civil liability arising 

from the actions of licensees. 

 

If BYB has printed information from the LCB at the event that disagrees with what 
the State Police state if they should visit the event in the future, which department 

has the higher authority? 

 

Pursuant to section 211.1 of the Liquor Code, “[u]pon request by a licensee, 

the board or its counsel shall issue a legal opinion regarding any subject 

matter relating to this act or any regulation promulgated pursuant to it.  This 
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legal opinion shall be binding on the enforcement bureau.”  [47 P.S. § 2-

211.1].  Please be advised, however, that the Pennsylvania State Police 

Bureau of Liquor Control Enforcement can still issue a citation in good faith 
alleging violations of the Liquor Code.  The case would then be presented to 

an Administrative Law Judge (“ALJ”) to determine whether a violation 

occurred. 

 

Finally you ask for a review of your enclosed advertising materials.  As the holder 

of an SOP, you would be subject to the operational limitations previously 
discussed herein (concerning minors, visibly intoxicated persons, hours of 

operation, etc.); however, the advertising restrictions found in Section 498 [47 P.S. 

§ 4-498] are not enforceable, as they are not specifically included in the provisions 

of the SOP statute [47 P.S. § 4-408.4].     

 

 
Please do not hesitate to contact this office if you have any additional questions.  

  

Very truly yours, 

  

  

 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:      Pennsylvania State Police, 

                   Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

  

LCB Advisory Opinion No. 14-500 

 

 


