
January 13, 2015  

 

 

 

Max Rutkowski, Esquire 

   

 Re: Beer Tasting Event  
 

Dear Mr. Rutkowski:  

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated December 9, 2014, in which you state 

that you represent R3C Beverages LLC (“R3C”), a beer distributor.  R3C would like to 

hold an event at which tastings or samplings of beer would be offered to the general 

public.  The event would be held on the property on which R3C is located and said area 

comprises part of R3C’s leased property; however, the tastings would be served in an 

exterior, fenced-in area, abutting and located immediately behind the licensed premises.   

 

The beer would be offered, supplied and served by importing distributors and brewers, all 

of which are properly licensed by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”).  No 
more than twelve ounces (12 oz.), and likely less, of any specific beer will be offered or 

supplied to any person, and all consumption must occur at the event.   

 

There will be no purchase requirement or any fee charged to the participating public.  If 

desired, after tasting or sampling, persons could enter R3C’s licensed premises to 

purchase beer in legal quantities for off-premises consumption and all appropriate taxes 

would be paid.  You ask whether such an arrangement is permissible and whether any 

special permit or authority from the Board is required in advance.   

 
Board records indicate that R3C holds Malt Beverage Distributor License No. D-3150 

(LID 67699) for premises located at 7544-50 Frankford Avenue, Philadelphia, 

Pennsylvania.   
 

OPINION:  As you likely know, unlike limited wineries that can obtain a wine exposition 

permit to sell their products at wine festivals in addition to serving tastings [see 47 P.S. § 

5-505.2(4)], there is no equivalent provision in the liquor laws regarding malt or brewed 

beverage manufacturers and beer festivals.  However, tastings may be conducted by 
sponsors upon licensed or unlicensed premises.  [40 Pa. Code § 13.211(a)].   

 

It seems clear that you understand that samplings are different than tastings, and that the 

event in question would be a tasting; therefore, the specifics of samplings will not be set 

forth herein.  For your reference, please see e.g., Advisory Opinion No. 14-506; 40 Pa. 
Code § 13.231 and Board Advisory Notice No. 10 (6th Revision).  
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A sponsor of a tasting event may be any licensed vendor, importer, distributor, importing 

distributor or manufacturer or its agent or employee who is twenty-one (21) years of age 

or older.  [40 Pa. Code § 13.201].  For tasting events conducted by sponsors, products 

used must be properly procured and registered, and taxes on the products must be paid.  

[40 Pa. Code § 13.211(b)(1)].  There can be no purchase requirement associated with 

such tasting.  [40 Pa. Code § 13.211(b)(2)].    
 

Products offered must not exceed a standard size alcoholic beverage for that product.  

Board Regulations provide that a standard-sized alcoholic beverage for beer is twelve 

(12) fluid ounces of malt or brewed beverage.  [40 Pa. Code § 13.201].  It is important to 

note that there cannot be any payment requirement associated with the beer tasting and 

the beer may only be offered to individuals twenty-one (21) years of age or older, who 

are not visibly intoxicated.   

 

To the extent that your client’s proposed event comports with these requirements, it is 

permissible and no special permits or authority is needed in advance from the Board.  It is 

possible, however, that the City of Philadelphia may have certain requirements 

concerning such events and you are advised to seek input from the appropriate city 
authorities.   

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 
ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.            

           
Very truly yours,  

  

 

 

FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
  

 LCB Advisory Opinion No. 14-654 


