
 
 

 
September 16, 2014                                  Telephone:  (717) 783-9454 

                        FAX:  (717) 787-8820 

Danielle Barnett 

  

RE:  Jello Shots To Go and Beer Sales 

 

Dear Ms. Barnett: 
 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated August 9, 2014 in which you state that 

you are a manager of a recently purchased bar.  You inquire as to the legality of selling jello 

shots to go in closed containers and of the required time of taking out beer to go when 

purchased at last call, either at 2:00 a.m. or at 2:30 a.m. 

  

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

Heitzenraters Hideout LLC, Inc. holds Restaurant Liquor License No. R-14956 (LID 69144) 

for premises located at 18462 Bennetts Valley Highway, Weedville, Pennsylvania.  You are 

designated as the manager.   

  

OPINION: Section 406(a)(1) of the Liquor Code provides that hotel and restaurant liquor 
licensees may sell liquor by the glass, open bottle or other container for consumption only in 

that part of the hotel or restaurant habitually used for the service of food to guests or 

patrons.  [47 P.S. § 4-406(a)(1)].  Accordingly, the sale of jello shots, assuming that they are 

made with liquor, to go is not permissible.  It would be permissible, however, for a licensee to 

prepare jello shots on the licensed premises for consumption on the licensed premises only.  

 

With regard to your second inquiry as to when beer to go purchased at last call must be taken 

from the bar, six (6)-packs/or up to one hundred ninety-two (192) fluid ounces in a single sale 

would have to be removed by 2:30 a.m., the time by which all patrons must vacate the licensed 

premises.  As you are aware, section 499(a) of the Liquor Code provides that all patrons must 

vacate the licensed premises no later than one-half (½) hour after legal alcoholic beverage 

service time expires.  [47 P.S. § 4-499(a)].  You are prohibited from selling beer for off-
premises consumption after 2:00 am.  However, this provision does not require that the beer 

sold for off-premises consumption must be removed from the licensed premises by 2:00 

a.m.  Section 499(a.1) of the Liquor Code provides that: 

 

    (a.1) Subsection (a) shall not apply to sales of malt and 

        brewed beverages for consumption off the premises  

        when the following conditions are met: 
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(1)  no licensee may sell malt or brewed beverages in 

       excess of  one hundred ninety-two fluid ounces in 

       any one sale for  consumption off the premises; 

  

(2)  sales and service of malt and brewed beverages for  

 consumption off the premises are made prior to the 
 designated time the licensee is required by this act to cease  

 serving liquor, malt or brewed beverages; 

Accordingly, patrons who order beer-to-go before 2:00 a.m. can lawfully take the remaining, 

unopened beer-to-go with them when they leave the licensed premises before 2:30 

a.m.  Provided that all patrons have vacated the licensed premises no later than 2:30 a.m., and 

that no sales of alcohol occur later than 2:00 a.m., there is nothing in the Liquor Code or the 

Board’s Regulations that would prohibit patrons from having, keeping, or possessing 

previously purchased beer-to-go on the licensed premises between 2:00 a.m. and 2:30 a.m. 
  

Should you have any additional questions, please do not hesitate to contact this office. 

  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN 

AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF 

CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE 

PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE 

AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  
  

    
  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  
         Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

         Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

         Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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