
 

 

 
 

September 15, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Denise Mathias 

 Re: Selling Drinks and Other Items 

 
Dear Ms. Mathias: 

 

ISSUE:  This is in response to your letter received in this office on August 18, 

2014, wherein you ask about the amount of alcohol a limited distillery may sell.  

You note that in section 505.4(b)(5), the Liquor Code provides that limited 

distillery licensees “may provide tasting samples of liquor that in total do not 
exceed one and one-half (1½) fluid ounces per person.”  [47 P.S. § 5-505.4(b)(5)].  

But section 505.4 also states that limited distillery licensees “may sell by the 

glass...only liquor that may otherwise be sold by the bottle.”  [47 P.S. § 5-

505.4(b)(4)].  You ask if your limited distillery may sell drinks made with your 

distilled spirits, above and beyond the one and one-half (1½) ounce tasting limit 

per day. 
 

You also note that many wineries and distilleries are selling “complimentary 

products” in their tasting rooms from other small businesses, such as dips, salsas, 

drink mixers, jewelry, crafts, paintings, etc.  You support the idea of assisting other 

small businesses, but you want to know if you can legally allow them to have a 

small display at your location.  You ask for guidance as to what is allowed and 
what is not allowed, and what steps you would need to take to allow someone to 

set up a small display.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) provide that Old 

Republic Distillery, Inc., holds Limited Distillery License No. AL-6 (LID 67272) 

for the premises located at 47 Cherry Street, Seven Valleys, Pennsylvania. 
 

OPINION:  The tasting samples referred to in section 505.4(b)(5) are a different 

type of sale than what is contemplated in section 505.4(b)(4).  A patron may only 

have a total of one and one-half (1½) ounces in tasting samples that are simply 

intended to give the patron a taste of the product.  In addition to tasting samples, a 

limited distillery may sell by the glass, for consumption on the premises, any liquor 
it has manufactured.  This section of the Liquor Code does not provide a limitation 
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as to quantity, but please be aware that section 493(1) prohibits the sale of alcohol 

to an individual who is visibly intoxicated.  [47 P.S. § 4-493(1)]. 

 
With regard to your second question, the Board’s Regulations provide the 

following guidance for limited distilleries: 

 

(b)  In addition to the sale of liquor, the following items are permitted 

to be offered for sale on the licensed premises:  

 
(1) Liquor accessories as follows:  

 

i. Cork removers and other bottle openers.  

 

ii. Glasses, shot glasses, decanters and flasks.  

 
iii. Pourers and bottle stoppers.  

 

iv. Cocktail mixers, shakers and other cocktail preparation 

accessories.  

 

v. Cocktail forks, toothpicks, stirrers, napkins and gift 
bags.  

 

(2) Publications dealing with liquor.  

 

(3) Promotional items advertising the limited distillery or 

distillery such as tee shirts, glassware, caps, and the like.  
 

[40 Pa. Code § 11.221(b)].  Please note that the sales of any items that are not 

listed in subsection (b) are subject to Board approval.  [40 Pa. Code § 11.221(c)].  

The approval shall be requested by letter addressed to the Board.  [Id.].  A limited 

distillery or distillery licensee will be advised of approved items through an 

appropriate means of dissemination.  [Id.].   
 

In addition, such sales are only permissible when the limited distillery buys the 

items on a wholesale basis and then re-sells those items.  A licensee may not 

permit other persons to operate another business on the licensed premises.  [40 Pa. 

Code § 3.52(a)].  Therefore, you would not be permitted to allow another business 

to use a portion of your premises to set up a display of its products.   
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If there were an area, separate from the licensed premises, where another business 

would sell items, please be aware that section 3.52(b) likewise prohibits “an inside 
passage or communication to or with any business conducted by the licensee or 

other persons except as approved by the Board.”  [40 Pa. Code § 3.52(b)].  If the 

Board approves such an interior connection, “the extent of the licensed area shall 

be clearly indicated by a permanent partition at least 4 feet in height.”  [40 Pa. 

Code § 3.54].   

 
Please feel free to contact this office if you have any further questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  
  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 
cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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