
 

 

 
 

September 15, 2014                              Telephone:  (717) 783-9454 

              FAX:  (717) 787-8820 

 

Francesca L. Dipiazza 

La Vigneta Winery LLC 
757 Woodbourne Avenue 

Pittsburgh, PA 15226-2144 

RE:  Wine Festivals 

 

Dear Ms. Dipiazza: 

 
ISSUE:  This is in response to your e-mail inquiry of August 8, 2014, in which you 

state that you are looking to purchase a farm; in a subsequent telephone call with 

this office, you stated that you intend to operate the farm with a limited winery 

license.  You intend to have other wineries participate in wine festivals, located on 

your farm, where they would have the opportunity to offer samples of their wines 

and also sell their wines for off-premises consumption.  You ask whether there are 
any laws against hosting these wine festivals on the licensed premises.  You also 

ask whether it is permissible to have a wedding party purchase your wine, or bring 

their own alcohol, to serve to their wedding guests.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that you are 

the manager/steward for La Vigneta Winery LLC, which holds Limited Winery 
License No. LK-317 (LID 64990) for the premises located at 757 Woodbourne 

Avenue, Pittsburgh, Pennsylvania. 

 

OPINION:  As you may already be aware, wine exposition permits allow limited 

wineries to participate in wine and food expositions off their licensed premises, to 
sell wine by the bottle, and to sell or give away samples up to one (1) ounce.  [47 
P.S. § 5-505.2].  Each permit can be used for only up to thirty (30) consecutive days 
and the total number of days for all of the special permits cannot exceed one hundred 

(100) days per calendar year.   

 

Wine and food expositions are defined as “affairs held indoors or outdoors with the 

intent of educating those in attendance of the availability, nature, and quality of 
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Pennsylvania-produced wines in conjunction with suitable food displays, 

demonstrations and sales,” and may include other activities such as arts and crafts, 

musical activities, cultural and agricultural exhibits, and similar activities.  [47 P.S. 
§ 5-505.2(4)].  Therefore, provided that the local wineries that you envision 

participating in your proposed event apply for or hold wine exposition permits, and 

provided further that the event meets the definition of a wine and food exposition, 

then the wineries would be able sell wine at the event.   

  

It should be noted that licensees are strictly liable for violations of the Liquor Code 
and its attendant laws and regulations that occur on the licensed premises.  

Pennsylvania Liquor Control Board v. TLK, Inc., 544 A.2d 931 (Pa. 1988).  

Licensees are specifically prohibited by Liquor Code section 493(1) [47 P.S. § 4-

493(1)] from selling, furnishing and/or giving alcohol, and from permitting the 

sale, furnishing or giving of alcohol, to minors or visibly intoxicated persons.   

 
Please be advised, however, that if the proposed event will be conducted on your 

licensed premises, it would be necessary for you to de-license the area to be used 

for the Wine Exposition Permit, as dual licensing of a particular premises, absent 

specific statutory authority, is generally prohibited.  The limited wineries would 

not be able to sell their products there unless you de-license that portion of the 

premises, and they acquire the appropriate permit.   
 

With regard to your question about serving alcohol at weddings or similar events, 

limited winery licensees may sell food for consumption on or off premises and 

may sell by the glass the wine and alcoholic ciders that they may otherwise sell by 

the bottle from Board-approved satellite locations.  [47 P.S. § 5-505.2(a)(6.1)].  

Section 505.2(a)(3) of the Liquor Code authorizes the holder of a limited winery 
license to separately, or in conjunction with other limited wineries, sell alcoholic 

cider, wine and/or wine coolers produced by the limited winery at no more than 

five (5) Board-approved locations other than the licensed premises, with no 

bottling or production requirement at those additional locations.  [47 P.S. § 5-

502.2(a)(3)].  Therefore, you may sell wine to the wedding party to serve to their 

wedding guests at the farm. 
  

There is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations that prohibits an 

individual from bringing his or her own beer, wine or liquor (commonly called 

“BYOB”) into any establishment, whether or not the establishment possesses a 

license issued by the Board.  An establishment such as your farm would be free to 
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allow or disallow members of the wedding party to bring their own alcohol to 

serve to their wedding guests at the farm, although you may not allow such alcohol 

to be consumed by minors or people who are already visibly intoxicated.  [47 P.S. 
§ 4-493(1)]. 

 

Should you have any further questions or concerns regarding this matter, please do 

not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 

  

Very truly yours, 

  

  

 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police,  

  Bureau of Liquor Control Enforcement  

       Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
       Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

       Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

  

LCB Advisory Opinion No. 14-510 

 


