
 

 

 
 

September 15, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Patricia Wandishin 

 Re: Displaying a Bottle of Texas-made Beer 

 
Dear Ms. Wandishin: 

 

ISSUE:  This is in response to your letter received in this office on August 25, 

2014, wherein you advise that your brother-in-law lives in Texas and brews his 

own beer.  He has bottled a case of beer for you and your husband with the logo of 

your restaurant.  You ask if you can place one (1) unopened bottle of beer on a 
shelf behind the bar for display purposes only. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) provide that 

Theodora’s Incorporated holds Restaurant Liquor License No. R-4705 (LID 

69299) for the premises located at 668 North Hunter Highway, Drums, 

Pennsylvania. 
 

OPINION:  In order for you to display the bottle from your brother-in-law without 

risk of citation, the bottle would have to be empty or full of a non-alcoholic liquid, 

such as water.  Otherwise, you could be cited by the Pennsylvania State Police, 

Bureau of Liquor Control Enforcement (“Bureau”) for several reasons that are 

more fully explained below.  
 

First, your brother-in-law’s beer would have to have its brand registered in 

Pennsylvania.  Section 445(a) of the Liquor Code provides that any beer delivered 

to a trade buyer, such as yourself, is subject to the brand registration requirements.  

Such registration shall consist of an application in the form and manner prescribed 

by the Board for the registration of the said brand or brands of malt beverages, 
together with an annual filing fee not to exceed seventy-five dollars ($75) for each 

brand registration requested.  [47 P.S. § 4-445(a)].  

 

Second, the beer would have to be properly imported into Pennsylvania via the 

three (3)-tier distribution system.  Pursuant to section 431(d) of the Liquor Code, 

all out-of-state manufacturers whose products are sold and delivered in 
Pennsylvania are required to give distribution rights for their products to importing 
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distributors (“IDs”), authorizing them to sell malt or brewed beverages (“beer”) in 

a specific geographic area within Pennsylvania.  [47 P.S. § 4-431(b)].  ID licensees 

may then in turn sell the beer to distributors (“Ds”), setting forth the terms and 
conditions under which beer may be resold.   

 

Third, you would have to acquire the beer from a distributor who has distribution 

rights for your geographic area.  Otherwise, you may be subject to a suspension of 

your liquor license for at least thirty (30) days.  [47 P.S. § 4-431(b)]. 

 
Finally, please note the Tax Reform Code of 1971 provides that it shall be 

unlawful “for any person to transport into the Commonwealth, taxable malt or 

brewed beverages in containers on which the tax is not paid or provisions for the 

payment of the tax are not made pursuant to the provisions of this article.”  [72 P.S. 

§ 9011].  Therefore, possession of beer for which taxes have not been paid could 

result in citations issued against you by the Pennsylvania Department of Revenue.  
You may obtain further guidance regarding this issue from its website at 

www.revenue.state.pa.us or via telephone at (717) 783-9354. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  
Very truly yours,  

  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

http://www.revenue.state.pa.us/
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