
October 9, 2014  

 

 
Emily Szutar 

Dining Room & Bar Manager 

Carlisle Country Club 

1242 Harrisburg Pike 

Carlisle, PA 17013-1646 

 

RE:   BYOB at Catered Events

 

Dear Ms. Szutar: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail dated September 17, 

2014, wherein you inquire as to whether it is legal for someone who rents your 
club’s ballroom for a catered event, such as a wedding, to bring his or her own 

alcohol to serve to his or her guests. 

 

The Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) records indicate that Carlisle 

Country Club holds Catering Club Liquor License No. CC-2493 (LID 3299) for 

use at the premises located at 1242 Harrisburg Pike, Carlisle, Pennsylvania. 
 

OPINION:  There is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations that 

prohibits an individual from bringing his or her own alcohol into any 

establishment, a practice commonly referred to as “BYOB,” whether or not the 

establishment possesses a license issued by the Board.  As such, your club is 

generally free to allow or disallow BYOB activities at its licensed premises, 
including during catering events. 

 

However, please keep in mind that club licensees are required to adhere to their 

constitutions and bylaws.  [40 Pa. Code § 5.81].  Therefore, if your club’s 

constitution or bylaws have any provisions governing BYOB activities, those 

provisions must be followed or the licensee could be subject to citation by the 
Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement.   
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If your club chooses to allow BYOB activities, it is suggested that your club 

require persons bringing alcohol onto the premises to possess a receipt showing 

that the alcohol was lawfully procured in manner permitted under Pennsylvania 

Law.  This practice will help to protect your club, as well as your club’s customers, 
from potential citations for violations of the Liquor Code. 

 

Moreover, please be advised that there is no requirement that any alcohol brought 

onto the licensed premises by patrons be handled or served by your club or its 

employees.  Also, your club may, but is not required to, charge a corkage fee to 

handle any product brought onto the premises by patrons.  
 

Additionally, please be advised that the local municipality in which your club is 

located may have ordinances banning BYOBs or laws concerning BYOBs or open 

containers of alcohol within the municipality.  Therefore, you may wish to contact 

your local municipality regarding the same. 

 
Furthermore, please be advised that, even when BYOB activities are occurring, 

your establishment remains responsible for ensuring that alcohol is not furnished or 

given to minors or visibly intoxicated persons, and failure to do so may result in a 

citation for violating section 493(1) of the Liquor Code.  [47 P.S. § 4-493(1)]. 

 

Finally, it is important to note that if the party renting your club’s facility for a 
catered event is bringing its own alcohol, such party would not be permitted to sell 

tickets to or charge an admission for the event, as this could be construed as the 

unlawful sale of alcohol.  If the party hosting the catered event wants to sell tickets 

to or charge an admission for the event, then any alcohol made available or sold at 

the event must be provided by your licensed club. 

 
 Should you have any additional questions regarding this matter, the Liquor Code, 

or the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
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Very truly yours, 

 
 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police,  
  Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No. 14-538 
 
 
 
 
 


