
 

 

 
 

October 17, 2014          

 

 

Robert Drey 

          RE:  Charitable Benefits on Unlicensed Portion of Premises 

 

Dear Mr. Drey: 

  

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on September 1, 2014, wherein you 

ask if, as a hotel liquor licensee, you would be permitted to allow various groups 

and organizations to utilize a pavilion and horseshoe pit that is located on your 
property, but is not part of your licensed premises, for benefits that would include 

raffles.  You indicate that the pavilion and horseshoe pit are free for use, and the 

organizations and charities using those facilities would keep all monies raised. By 

telephone, you clarified that it is not your intention to extend your licensed 

premises to include the horseshoe pit and pavilion. 

 
Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Robert 

R. Drey, of Fannettsburg, Pennsylvania, holds Hotel Liquor License No. H-4481 

(LID 50605) for the premises located at 10738 Pathvalley Road, Fannettsburg, 

Pennsylvania.   

 

OPINION:  Generally, no unlawful gambling may be directly or indirectly 
associated with any event, tournament, contest or activity on the licensed 

premises.  If there is unlawful gambling, the licensee will be held strictly liable for 

such activity and could be cited for violation of the Liquor Code and the Board’s 

Regulations.  [40 Pa. Code § 5.32(e)(2)].  Because unlawful gambling is a violation 

of the Pennsylvania Crimes Code, this office cannot provide you with a legal 

opinion as to whether a specific type of raffle would constitute unlawful gambling.  
However, it should be noted that unlawful gambling consists of the following 

elements:  (1) consideration or a fee or charge to play, (2) an element of chance, 

and (3) a prize or reward.  Pennsylvania Liquor Control Bd. v. PPC Circus Bar, 

Inc., 96 Pa. Cmwlth. 115, 506 A.2d 521 (1986).  While a raffle would certainly 

seem to have the three (3) elements necessary to establish gambling, some 

gambling activities, although unlawful generally, are considered to be lawful if 
conducted by an entity that holds a small games of chance permit.   
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Although you indicated that the areas where the raffles would occur are not going 

to be licensed portions of your premises, out of an abundance of caution, it may be 
advisable for you to ensure that no unlawful gambling is occurring on your 

property and that all organizations holding raffles have obtained a permit and are 

thus permitted to do so. 

 

You should have the organizations intending to hold such raffles contact their 

county treasurer or the Pennsylvania Department of Revenue, Miscellaneous Tax 
Division, at (717) 787-8275, to determine what activities are permissible with such 

a permit.  You may also wish to contact the local police, the Pennsylvania State 

Police, or the county district attorney for an official opinion concerning whether 

the proposed contests would constitute unlawful gambling.   

 

As for alcohol in the unlicensed pavilion and horseshoe pit areas, please note that a 
hotel liquor license authorizes the licensee to sell alcoholic beverages only on the 

licensed areas of its premises.  [47 P.S. § 4-406(a)(1); 40 Pa. Code § 7.21(a)].  

However, a hotel licensee may let customers transport any alcohol from the 

licensed premises to an unlicensed area of the premises as long as they remain on 

hotel property.  [47 P.S. § 4-406(e)]. 

  
In addition, be advised that a hotel licensee may sell, for consumption off-

premises, no more than one hundred ninety-two (192) fluid ounces of beer in a 

single sale to one (1) person.  [47 P.S. § 4-407].  Therefore, a patron could 

purchase beer inside of the licensed premises, as long as the purchase complies 

with section 407, and thereafter take the beer outdoors to your pavilion and 

horseshoe pit areas to be consumed, provided there are no local ordinances 
prohibiting such activity.  It is suggested that you consult your local municipality 

in order to determine whether an open container law is in effect which would 

prohibit a patron from consuming beer outdoors. 

 

Finally, please be advised that licensees are strictly liable for violations of the 

Liquor Code and/or Board’s Regulations which occur on their property, including 
furnishing alcohol, or permitting alcohol to be furnished, to minors and visibly 

intoxicated persons.  Therefore, care should be taken to ensure that any alcohol  

consumption occurring in your pavilion and/or horseshoe pit areas is done so in 

compliance with the Liquor Code and/or Board’s Regulations. 

 

Please do not hesitate to contact this office if you have any additional questions. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO  

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.  
 

Very truly yours, 

 

   

  

FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 

 

cc:      Pennsylvania State Police, 

                   Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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