
 

 

 
 

October 17, 2014 

 

 

  

Stephen Shepardson 

 Re: Cross-Promotional Coupon Question 
 

Dear Mr. Shepardson: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on September 5, 2014, wherein you 

advise that Pernod Ricard, importer and supplier of Jameson Whiskey, is 

considering running a promotion in Pennsylvania.  The promotion would be a 
manufacturer’s coupon, either instantly redeemable or mail in, by which a 

consumer would save two dollars ($2.00) on any beer purchase with the purchase 

of a seven hundred fifty (750) ml or larger bottle of Jameson Whiskey.  You ask 

about the legality of this promotion. 

 

OPINION:  Initially, please note that section 493(24)(i) of the Liquor Code 
provides, in pertinent part, that it shall be unlawful for: 

 

any licensee under the provisions of this article, or the board or any 

manufacturer, or any employee or agent of a manufacturer, licensee or 

of the board . . . to offer or give or solicit or receive anything of value 

as a premium or present to induce directly the purchase of liquor or 
malt or brewed beverage, or for any licensee, manufacturer or other 

person to offer or give to trade or consumer buyers any prize, 

premium, gift or other inducement to purchase liquor or malt or 

brewed beverages, except advertising novelties of nominal value 

which the board shall define. 

 
[47 P.S. § 493(24)(i)].  This section does include an exception permitting the use of 

coupons; however, the section speaks to coupons offered by a manufacturer.  This 

office has always interpreted this section of the law as permitting a manufacturer to 

offer a coupon towards the purchase of its own product, not any other 

manufacturer’s product. Also, a coupon requiring the purchase of one (1) alcoholic 

beverage to receive a discount on another alcoholic beverage would be an unlawful 
inducement.   
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Moreover, as a practical matter, the scenario you have proposed would not work in 

Pennsylvania, since purchases of whiskey and beer for off-premises consumption 
are made at different locations.  In Pennsylvania, purchases of whiskey are 

generally made through Pennsylvania Liquor Control Board wine and spirits 

stores.  Purchases of beer are made from importing distributors, distributors, or 

from retail licensees that may sell beer for off-premises consumption.  There is no 

single entity in Pennsylvania where a consumer could simultaneously purchase 

Jameson whiskey and beer, for off-premises consumption, in the same sales 
transaction.  Therefore, the coupon you have proposed would not be legally 

permissible or practicable in Pennsylvania. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 
Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 
Dale Horst, Director of Marketing and Merchandising 

Michelle Bonsick, Director, Bureau of Marketing Communications,  

Branding & Design 

Pamela Bernd, Product Selection 
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