
 

 

 
October 21, 2014                                   

  

                        

Todd Stevenson 

 

  

RE:  Community Benefit at “R” Licensed Establishment 

 

Dear Mr. Stevenson: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated September 15, 2014 in 

which you inquire whether a restaurant liquor licensee may host a fundraiser to 
benefit a local fire department. You indicate that you will charge an admission fee, 

facilitate “friendly games,” and donate all proceeds toward the charitable cause. 

  

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Top Hat Tavern, Inc. holds Restaurant Liquor License No. R-13855 (LID 

16391) for the premises located at 202 Church Street, Sunbury, Pennsylvania.   
  

OPINION: There is nothing in the Liquor Code that would prevent a retail liquor 

licensee from hosting a public fundraiser and charging an entrance fee to the 

fundraiser.  Further, that fee may be donated to a chosen charity at the licensee’s 

discretion. Regarding the proposed “friendly games,” such as “yard games and 

relay games” that you plan to conduct during the fundraiser, the Board’s 
regulations offer guidance as to their permissibility.   

 

Section 5.32 of the Board's Regulations [40 Pa. Code § 5.32] permits retail 

licensees to hold self-sponsored events, tournaments or contests on their licensed 

premises.  Events, tournaments and contests are defined as “a competitive 

endeavor involving skill, speed, strength or endurance.  The term includes a 
competitive endeavor involving physical attributes of contestants.”  [40 Pa. Code § 

5.30].  Events, tournaments, and contests that are sponsored by the licensee are 

subject to the following rules:  there may be no unlawful gambling directly or 

indirectly associated with the event, tournament, or contest; there may be no 

consumption of alcohol by participants as part of the event, tournament, or contest; 

the price of admission may not include a charge for or entitle the participant to 
receive an alcoholic beverage.  [40 Pa. Code § 5.32(e)].  The total value of prizes 
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for any given event, tournament or contest may not exceed one thousand dollars 

($1,000.00).  The total value of all prizes awarded in any seven (7)-day period may 

not exceed twenty-five thousand dollars ($25,000.00).  [40 Pa. Code § 5.32(f)(7)].  
Please note that these limits are not only applicable to cash prizes, but include the 

fair market value of any non-cash prizes, such as those you propose.  Licensees 

shall maintain on the licensed premises for two (2) years, from the date of the 

event, an itemized list of all prizes for each event, tournament, contest indicating 

each prize, its value and the name and address of the recipient.  [40 Pa. Code § 

5.32(e)(9)]. 
 

Self-sponsored means paid for and carried out by the licensee.  It would not be 

permissible for a third party to conduct such events, tournaments or contests.  

However, retail licensees may permit events on the licensed premises sponsored by 

groups constituting a league, or events for the benefit of, and officially sponsored 

by, bona fide charitable organizations that are qualified, approved by and 
registered with the Department of State and operated under 49 Pa. Code Part I, 

Subpart B (relating to charitable organizations).  [40 Pa. Code §§ 5.32(d)(3)-(4)(i)].  

A charitable organization event must be operated in accordance with the 

Solicitation of Funds for Charitable Purposes Act [10 P.S. §§ 162.1-162.24] and, if 

applicable, the Local Option Small Games of Chance Act [10 P.S. §§ 311-327] and 

the Bingo Law [10 P.S. §§ 308-308.1].  [40 Pa. Code § 5.32(d)(4)(ii)]. 
 

Finally, licensees are strictly liable for violations of the Liquor Code and its 

attendant laws and regulations that occur on the licensed premises.  [Pennsylvania 

Liquor Control Board v. TLK, Inc., 544 A.2d 931 (Pa. 1988)].  Licensees are 

specifically prohibited by Liquor Code section 493(1) [47 P.S. § 4-493(1)] from 

selling, furnishing and/or giving alcohol, and from permitting the sale, furnishing 
or giving of alcohol, to minors or visibly intoxicated persons.  Therefore, a licensee 

is liable and may be subject to fines and/or license suspension or revocation when 

alcohol is sold, furnished or given to minors or visibly intoxicated persons on the 

licensed premises, regardless of whether the alcohol is served by the licensee’s 

own bartenders, or a third-party bartender, or whether or not the licensee had 

knowledge of the incident. 
 

Should you have any additional questions, please do not hesitate to contact this 

office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
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OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 
REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

  
    

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  
         Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

         Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

         Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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