
 

 

 
October 21, 2014  

 

 

Anthony P. Maula 

E:  Guests Bringing Alcohol to Unlicensed Property  

 
Dear Mr. Maula: 

 

ISSUE:   Your e-mail of September 17, 2014 states that you have a hotel-licensed 

property which includes multiple buildings, including a barn.  The barn is not part 

of the licensed premises.  You are interested in leasing out the barn for weddings, 

birthday parties and other events.  You inquire whether you may permit renters of 
the barn to provide their own alcohol to their guests.  You understand that you may 

still have liability regarding the service of such alcohol; therefore, you inquire 

whether you may provide, and charge for, RAMP-certified bartenders to oversee 

such events.  You further inquire whether any additional issues arise if the hotel 

caters the food.  Finally, you inquire whether you would lose the ability to lease the 

barn to clients that wish to provide their own alcohol, if you extend the license to 
cover the barn. 

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Tavern By The Lake, Inc. holds Hotel Liquor License No. H-4724 (LID 

34979) for use by it at the premises located at HCR 1 Box 10, Mount Pocono, 

Pennsylvania. 
 

OPINION:  There is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations that 

prohibits an individual from bringing his or her own beer, wine or liquor 

(commonly called “BYOB”) into any establishment, whether or not the 

establishment possesses a license issued by the Board.  Therefore, you may permit 

renters of the barn to provide their own alcohol to their guests.  You may also 
provide, and charge for, RAMP-certified bartenders to oversee such events.  No 

additional issues arise if the hotel caters the food.  You would not lose the ability to 

lease the barn to clients that wish to provide their own alcohol, if you extend the 

license to cover the barn. 

As you may be aware, licensees are strictly liable for service to minors and visibly 

intoxicated persons.  [47 P.S. § 4-493(1)]. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  
Very truly yours,  

 

 
 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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