
October 24, 2014 

 

 

Amy Rorhbach, Treasurer 

Alburtis Rod & Gun Club Inc. 

3818 Gun Club Road 
P.O. Box 333 

Alburtis, PA  18011 

 

RE:  Questions regarding the Hiring of a New Steward 

 

Dear Ms. Rohrbach: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of September 26, 2014 wherein you state that 

you are the treasurer of a small private gun club in the process of hiring a new 
steward/manager.  You ask the following questions:  

 

1. Can an individual become a steward if he/she had a DUI in the last six (6) 
years? 

2. Can such an individual complete paperwork regarding the liquor laws? 

3. Will a DUI prevent a steward from becoming Responsible Alcohol 

Management Program (“RAMP”) certified?   

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Alburtis Rod & Gun 

Club, holds Club (“C”) License No. C-03584 (LID 1677), for the premises located at 

3818 Gun Club Road, Alburtis, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Section 5.23(c) of the Board Regulations stipulates among other things that 

the manager appointed by a licensee shall be a reputable person.  In the situation you 

state, the regulation would not prevent a person convicted with a DUI from becoming a 
steward.  However, the Board may consider the person’s reputation upon notification of 

the new manager which takes place at the time of renewal. 

  

Please also be aware of section 5.81 of the Board's Regulations that requires a club 

licensee adhere to the provisions of its constitution and bylaws. [40 Pa. Code § 5.81].  If 

the club’s constitution or bylaws would prevent such an individual from becoming an 

officer or steward, the individual cannot attain the position.   
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Regarding your second question, if the steward/manager is approved by the Board, that 

individual would be able to undertake all the duties associated with managing the liquor 

license. 

 

Finally, regarding RAMP training and certification, please note that a DUI conviction 

does not prevent a person from taking the proper training and the establishment receiving 
the proper certification.  Furthermore, you are correct that a manager or steward has six 

(6) months from which to complete the RAMP training. 

 

Should you have any further questions or concerns, please do not hesitate to again contact 

this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 
PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 
LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

 

cc: Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  
 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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