
 
 
October 23, 2014    
 
 
Angela M. Ward, Esq. 
Going & Plank  
140 E. King Street 
Lancaster, PA 17602 
 

RE: Catering Club Questions 
 
Dear Ms. Ward: 
 
ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail dated September 25, 2014, 
wherein you indicate that, after reading Advisory Opinion No. 14-418, your client, the 
American Legion Home Association of Elizabethtown (“Home Association”), has an 
additional inquiry.  You explain that there are four (4) entities associated with the 
American Legion in Elizabethtown—the Home Association, which holds the liquor 
license, the American Legion Post (“Post”), the Sons of the Legion, and the Auxiliary.  
You further explain that the Post holds two (2) functions a year at the licensed 
premises called “ham and turkey smokies” for which it sells tickets, and for which it 
would like to include a draft beer.  You also explain that the Post uses the proceeds 
from the functions to make various donations, and none of the proceeds go to the 
Home Association.  Accordingly, you ask whether these functions would qualify as 
catered events even though the Post is associated with the Home Association that 
holds the liquor license for the premises.  Alternatively, you ask whether there is any 
other way that the Post could provide discounted or free beer with food at these 
events. 
 
The Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) records indicate that the Home 
Association holds Catering Club Liquor License No. CC-5409 (LID 3925) for use at 
the premises located at 240 North Hanover Street, Elizabethtown, Pennsylvania.   
 
OPINION:  For your general information, the Liquor Code prohibits a club licensee 
from selling alcohol to individuals who are non-members of the club, or who are not 
active members of another club that is chartered by the same state or national 
organization.  [47 P.S. § 4-406(a)(1)].  Any club licensee that is either an incorporated 
unit of a national veteran’s organization or an affiliated organization, as defined in 
section 461.1 of the Liquor Code [47 P.S. § 4-461.1], is permitted to sell liquor or 
malt or brewed beverages to any active member of another club that is chartered by 
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the same national veteran’s organization, or to any member of a nationally-chartered 
auxiliary associated with the same national veteran’s organization.   
 
Section 461.1 of the Liquor Code [47 P.S. § 4-461.1] defines an “affiliated 
organization” as a home association, home corporation, auxiliary, “sons of” or similar 
organization that is directly affiliated with an incorporated unit or a national veteran’s 
organization.  This prohibition on selling alcohol to non-members does not, however, 
preclude a club member from purchasing alcoholic beverages for non-member guests; 
nor does it preclude the non-member from being served alcohol purchased by a club 
member. 
  
Moreover, patrons of a catering club licensee are permitted to purchase alcoholic 
beverages from the club even if they are non-members, as long as they are a part of a 
“catered event.”  As you appear to be aware, “catered events” are those involving the 
furnishing of liquor or malt or brewed beverages, or both, to be served with food 
prepared on the premises, or brought onto the premises already prepared, for the 
accommodation of groups of people who are using the facilities by prior arrangement 
at least twenty-four (24) hours in advance of the time of the function and which are 
paid for by the third party.  [40 Pa. Code § 5.83(a)].  Records must be kept showing 
the date and time catering arrangements were made, the name of the person or the 
organization making the arrangements, and the approximate number of persons to be 
accommodated.  [40 Pa. Code § 5.83(b)].  A catered event must be conducted for a 
third party, and cannot be self-sponsored by the licensee. 
 
To answer your question, the Post would be considered a third party and, thus, would 
be eligible to sponsor catered events at the licensed premises.  Please keep in mind, 
however, that in order for the events to properly qualify as catered events, the Post 
would need to pay the Home Association for the events.  Nevertheless, the Home 
Association would ultimately have the option of donating any applicable fees back to 
the Post after it receives payment of the same. 
 
Additionally, please be advised that there is generally nothing in the Liquor Code or 
the Board’s Regulations that would prohibit the Post from selling tickets to the catered 
events in advance of the events or at the door on the days of the events. 
 
However, club licensees, including catering club licensees, are required to adhere to 
the provisions of their constitutions and bylaws.  [40 Pa. Code § 5.81].  Therefore, if 
there are any provisions in the Home Association’s constitution or bylaws that govern 
catered events at the licensed premises, including the donation of any fees collected 
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by the Home Association or the selling of tickets by the sponsors of the events, then 
such provisions would need to be followed. 
 
As an alternative, the Post may want to explore the possibility of conducting the 
events pursuant to a Special Occasion Permit (“SOP”).  Certain “eligible entities,” as 
defined in section 102 of the Liquor Code [47 P.S. § 1-102], may apply for and obtain 
a special occasion permit (“SOP”), which authorizes the holder thereof to sell liquor 
and/or malt or brewed beverages to persons of legal drinking age for consumption on 
or off the licensed premises on any day for which the SOP is issued.  [47 P.S. § 4-
408.4(k)].  A determination as to whether a particular organization qualifies for an 
SOP is made by the Board’s Bureau of Licensing upon receipt of an application for an 
SOP.  In order to view a list of the entities which are eligible to obtain an SOP, please 
visit the Board’s website at www.lcb.state.pa.us, and select “PA Liquor Code” under 
the heading “Legal.”  Then, under “Title 47 P.S. Liquor,” select “Chapter 1. Liquor 
Code,” followed by “Article I. Preliminary Provisions.”  From that point, select “§ 1-
102 Definitions,” and then scroll down until you find the term “Eligible Entity.”   
 
SOPs are generally issued for a period of not more than six (6) consecutive or 
nonconsecutive days during a calendar year.  [47 P.S. § 4-408.4(i)].  The holder of an 
SOP may sell alcoholic beverages for consumption on or off the licensed premises 
during the hours of 7:00 a.m. until 2:00 a.m. of the following day.  [47 P.S. § 4-
408.4(k)].  The holder of an SOP is also required to give the local police department, 
or the Pennsylvania State Police if there is no local police department, written notice 
at least forty-eight (48) hours prior to each use of the special occasion permit.  [47 
P.S. § 4-408.4(j)].  Written notice consists of notifying the police of the date, time and 
place of the impending sale of alcoholic beverages.  [Id.]. 
 
The purpose of an SOP is to provide the eligible entity with a means of raising funds 
for itself.  [47 P.S. § 4-408.4(m)].  An SOP may be used in conjunction with activities 
and events involving other entities; however, no one other than the holder of the SOP 
may acquire a pecuniary interest therein.  [Id.]. 
 
An SOP generally cannot be obtained for premises already licensed by the Board 
because the Board will not dual license a location absent specific statutory authority; 
however, if the premises which is currently licensed is de-licensed for the day or days 
of the event, an SOP could be used at such premises.   
 
The application for an SOP is available online on the Board’s website at 
www.lcb.state.pa.us, under the heading “Licensees,” by selecting 
“Applications/Forms Overview” followed by “Forms.”  The application for an SOP is 

http://www.lcb.state.pa.us/
http://www.lcb.state.pa.us/
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titled “PLCB-1229 Application for Special Occasion Permit.”  Please note that it 
ordinarily takes a minimum of thirty (30) days to process an initial application for an 
SOP.  For additional information, the Post may contact the Board’s Bureau of 
Licensing at (717)-783-8250. 
 
Finally, please be advised that entities operating under an SOP are generally not 
subject to discount pricing practice restrictions found in section 13.102 of the Board’s 
Regulations [40 Pa. Code § 13.102]. 
 
Should you have any further questions regarding this matter, the Liquor Code, or the 
Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 
 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 
HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 
CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  
THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 
ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 
POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 
BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 
BOARD. 
 
Very truly yours, 
 
 
 
FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 
 
cc:   Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  
 

LCB Advisory Opinion No.  14-561 

 

 


