
 

 

 
October 27, 2014 

 

 

Paul Mulherin 

13 East Montgomery Avenue 

Suite 2 
Hatboro, PA 19040-2618 

  

 

 RE: Breweries Selling Pints 

 

Dear Mr. Mulherin: 
 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated September, 26, 2014, 

wherein you ask whether a brewery can sell in pint quantities.  You also ask if 

there are any additional licenses that would allow you to do so without the need to 

serve food.  

 
Records maintained by the Pennsylvania Liquor Board (“Board”) indicate that you 

are a member of Crooked Eye Brewery, LLC, which holds Brewery License No. 

G-528 (LID 69140) for premises located at 13 East Montgomery Avenue, Suite 2, 

Hatboro, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Generally, a brewery may sell malt or brewed beverages produced and 
owned by the brewery to individuals for off-premises consumption in containers or 

packages of unlimited quantity and of any volume, and to licensees in quantities of 

not less than a case or original containers containing one hundred twenty-eight 

(128) ounces or more.  [47 P.S. §§ 4-431, 4-440].   A brewery may sell its product 

for on-premises consumption only in compliance with Section 446(a)(1) of the 

Liquor Code.  [47 P.S. § 4-446(a)(1)].  This section requires that these sales be 
conducted under such conditions and regulations as the Board may enforce.  [Id.]  

Currently, the Board requires that a brewery wishing to sell malt or brewed 

beverages for on-premises consumption acquire a brewery-pub license.  [40 Pa. 

Code § 3.92].  The holders of a brewery-pub license shall have all the rights and be 

subject to the same conditions and qualifications as those imposed on holders of an 

eating place retail dispenser license, except as set forth in section 3.92.   
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An eating place in defined by the Liquor Code as “a premise where food is 

regularly and customarily prepared and sold, having a total area of not less than 

three hundred square feet available to the public...equipped with tables and chairs, 

including bar seats, accommodating thirty persons at one time.  [47 P.S. § 1-102].   
 

Therefore, in response to your specific question, you may only sell pints to 

individuals for on-premises consumption if you obtain a brewery-pub license.  

Such license requires the preparation and sale of food.  No license exists that 

would allow on-premises consumption by your brewery without food. 

 
Please note, however, that the Board recently approved a proposed regulatory 

change that would allow a brewery that does not hold a brewery pub, restaurant 

liquor, eating place retail dispenser or hotel license for use on the licensed 

premises under certain conditions.  More specifically, if approved, the new 

regulation will enable the holder of a brewery license to allow on-premises 

consumption of alcohol under the following conditions: 
 

(1) Such consumption may occur only between 10:00 a.m. and 

midnight; 

 

(2) The only alcohol that may be consumed on the licensed 

premises shall be the malt or brewed beverages produced on the 
licensed premises by the brewery; 

 

(3) The brewery must have at least ten (10) seats on the licensed 

premises for use by patrons while they are consuming alcohol; and 

 

(4) The brewery must make food available to each patron who is 
consuming alcohol on the licensed premises, while that person is 

consuming alcohol.  Such food shall, at a minimum, consist of potato 

chips, pretzels, and other similar foods.  Such food may be prepared 

by the brewery or by a third party.  

 

Please be advised that while this proposed regulation has been approved by the 
Board, it has not been finalized through the required regulatory review process.  

Until such regulation is formally approved, malt or brewed beverages cannot be 

served on the premises of a brewery unless the brewery also holds a brewery pub, 

restaurant, hotel or retail dispenser license.   
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Should you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or 

the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office.  

 

Very truly yours, 
 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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