
 

 

 
 

November 4, 2014  

  

Charles Caputo, Esquire 

Caputo, Caputo & Regan, P.C. 

204 Fifth Avenue, 5th Floor 
Pittsburgh, PA 15222 

 Re: Legal Implications Regarding the Service of Donated Alcohol  

 

Dear Mr. Caputo: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on October 8, 2014, wherein you 
request an Advisory Opinion on behalf of IX Liberty Center Owner LP and Westin 

Operator LLC (“Licensee”), holder of Hotel Liquor License No. H-6398 (LID 

69121) for the premises at 1000 Penn Avenue, Pittsburgh, Pennsylvania.  Licensee 

has contracted with a charitable foundation (“The Foundation”) that is hosting an 

event at the hotel on November 14, 2014.  The Foundation is selling tickets to 

attendees.  Licensee is willing to allow the Foundation to provide its own alcohol 
from donors or sponsors, and Licensee will serve the alcohol, provide mixers, soft 

drinks, and garnishes.  It is your understanding that all of the alcohol has been 

donated to the Foundation and will be lawfully obtained in the Commonwealth of 

Pennsylvania.   

 

You ask if there are any legal implications for Licensee or the Foundation as a 
result of the service of donated alcohol under the fact scenario above.  

 

OPINION:  There is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations that 

prohibits an individual from bringing his or her own alcohol into any 

establishment, a practice commonly referred to as “BYOB,” whether or not the 

establishment possesses a license issued by the Board.   
  

However, because the Foundation renting Licensee’s facility for a catered event is 

bringing its own alcohol, the Foundation would not be permitted to sell tickets to 

or charge an admission for the event, as this could be construed as the unlawful 

sale of alcohol.  If the Foundation wants to sell tickets to or charge an admission 

for the event, then any alcohol made available or sold at the event must be 
provided by Licensee. 
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In addition, it would not be permissible for the Foundation to give any donated 

alcohol to Licensee in lieu of alcohol used by Licensee at the event.  Section 
491(3) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-491(3)] states that it shall be unlawful for 

any person within this Commonwealth, by himself or by an employee or agent, to 

attempt to purchase, directly or indirectly, or upon any pretense or device 

whatsoever, to purchase any liquor or alcohol from any person or source other than 

a Pennsylvania Liquor Store, except in accordance with the provisions of this act 

or the regulations of the Board. 
 

Should you have any additional questions regarding this matter, the Liquor Code, 

or the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
  

  

Very truly yours, 

  

  

  
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police,  

                   Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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