
November 18, 2014  
 

 
Becki Miller 
Club Manager 
VFW Post 2006 Home Association, Inc. 
1045 South Morgan Street 
Meadville, PA 16335-4155 

RE: Catering Club Opening to the Public 
 
Dear Ms. Miller: 
 
ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail dated October 21, 2014, 
wherein you ask whether your catering club is permitted to be open to the public for 
food and non-alcoholic beverages.  If this is permitted, you also ask the following 
questions:  whether a separate public entrance or a separate members-only entrance 
would need to be available; whether public patrons would be permitted to use the 
existing restrooms in the bar area or whether other restrooms would need to be added 
in the public dining room; whether your club would need to have any sort of 
permanent walls separating the dining room from the bar area; and whether members 
would be permitted to take alcohol from the bar area into the public dining room. 
 
The Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) records indicate that the VFW 
Post 2006 Home Association, Inc. holds Catering Club Liquor License No. CC-5580 
(LID 3992) for use at the premises located at 1045 South Morgan Street, Meadville, 
Pennsylvania. 
 
OPINION:  Initially, please be advised that the Liquor Code generally prohibits a club 
licensee from selling alcohol to individuals who are non-members of the club, or who 
are not active members of another club that is chartered by the same state or national 
organization.  [47 P.S. § 4-406(a)(1)].  Any club licensee that is either an incorporated 
unit of a national veteran’s organization or an affiliated organization, as defined in 
section 461.1 of the Liquor Code [47 P.S. § 4-461.1], is permitted to sell liquor or 
malt or brewed beverages to any active member of another club that is chartered by 
the same national veteran’s organization, or to any member of a nationally-chartered  
auxiliary associated with the same national veteran’s organization.  [47 P.S. § 4-
406(a)(1)].  Section 461.1 of the Liquor Code defines an “incorporated unit of a 
national veterans’ organization” as “any incorporated post, branch, camp, detachment, 
lodge or other subordinate unit of a national veterans’ organization having one 
hundred or more paid up members and organized for a period of a least one year prior 
to filing the application for a license.”  [47 P.S. § 4-461.1].  “Affiliated organization” 
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is defined as “home associations, home corporations, auxiliaries, ‘sons of’ or similar 
organizations which are directly affiliated with an incorporated unit or a national 
veteran’s organization.”  [Id.].   
 
The general prohibition on selling alcohol to non-members does not, however, 
preclude a club member from purchasing alcoholic beverages for non-member guests; 
nor does it preclude the non-member from being served alcohol purchased by a club 
member. 
  
Moreover, patrons of a catering club licensee are permitted to purchase alcoholic 
beverages from the club even if they are non-members, as long as they are a part of a 
“catered event.”  The Board’s Regulations define “catered events” as those involving 
the furnishing of liquor or malt or brewed beverages, or both, to be served with food 
prepared on the premises, or brought onto the premises already prepared, for the 
accommodation of groups of people who are using the facilities by prior arrangement 
at least twenty-four (24) hours in advance of the time of the function and which are 
paid for by the third party.  [40 Pa. Code § 5.83(a)].  Records must be kept showing 
the date and time catering arrangements were made, the name of the person or the 
organization making the arrangements, and the approximate number of persons to be 
accommodated.  [40 Pa. Code § 5.83(b)].  A catered event must be conducted for a 
third party, and cannot be self-sponsored by the licensee. 
  
Turning now to your main inquiry, please be advised that there is nothing in the 
Pennsylvania Liquor Code or the Board’s Regulations that prohibits a club or catering 
club licensee from being open to the public (i.e., to non-members) for the sale of food 
and non-alcoholic beverages anywhere on its licensed premises.  However, it should 
be noted that the Board’s Regulations require that the operations of a licensed club 
must conform to the club’s constitution and bylaws at all times.  [40 Pa. Code § 5.81].  
Thus, if your club’s constitution or bylaws contain any provisions prohibiting the club 
from being open to the public for the sale of food and non-alcoholic beverages, your 
club would be required to adhere to such provisions. 
 
Finally, as to your other questions, please be advised that there is nothing in the 
Liquor Code or the Board’s Regulations that would: require a separate public entrance 
or a separate members-only entrance to be available; prohibit public patrons from 
using the existing restrooms in the bar area; require your club to have any sort of 
permanent walls separating the dining room from the bar area; or prohibit members 
from taking alcohol from the bar area into the dining room, assuming that the dining 
room is licensed for the sale and service of alcohol.  Again, however, if your club’s 
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constitution and bylaws have any provisions addressing these issues, your club would 
be required to adhere to the same. 
 
If you have any further questions or concerns regarding this matter, the Liquor Code, 
or the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 
HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 
CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  
THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 
ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 
POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 
BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 
BOARD. 
 
Very truly yours, 
 
 
 
FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 
 
cc: Pennsylvania State Police,  
  Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
  
LCB Advisory Opinion No. 14-588 
 

 


