
November 25, 2014  

 

Thomas Pascoe 
President 

The Montrose Club 

E: Maintaining GCC License as For-Profit Entity 
  

Dear Mr. Pascoe: 

 
ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail of October 29, 2014, in which you 

inquire whether your club, which holds a privately-owned private golf course club 

liquor (“GCC”) license, will be permitted to continue holding its GCC license after 

reincorporating as a for-profit entity.  You indicate that the club will still operate as 

a privately-owned private country club with members approved by application.    

 
Records of the Pennsylvania Liquor Control Board indicate that The Montrose 

Club holds Privately-Owned Private Golf Course Catering Club Liquor License 

No. GCC-4 (LID 5932) for use by it at premises located at Lake Avenue, 

Montrose, Pennsylvania.   

 

OPINION:  Changing to a for-profit entity will not, in and of itself, disqualify your 
club from holding a GCC license.  Section 102 of the Liquor Code [47 P.S. § 1-

102] defines a “club” generally, as any reputable group of individuals associated 

together not for profit for legitimate purposes of mutual benefit for which the sale 

of liquor or malt or brewed beverages is secondary.  The last sentence in the 

definition states: “The term includes a privately-owned private golf course.”  

Section 461(e.2) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-461(e.2)] provides that a 
privately-owned private golf course means “the clubhouse at any privately-owned 

golf course as defined in section 102 open for private membership 

accommodations only as a club as defined in section 102.  The license to be issued 

in this instance shall be a club license.”   

 

The rules of statutory construction require that statutes be read so that all portions 
have effect.  1 Pa. C.S.A. §1922(2).   In addition, the last sentence in the definition 

of a club relating to privately-owned private golf courses was added to the original 

definition by Act 44 of 1986.  The only way to give these words effect is to 

interpret them to mean that a privately-owned private golf course is a club so long 

as it owns a golf course of the requisite size and is open for private membership 

accommodations.  The remaining provisions in the definition of a club pertaining 
to profit status, length of existence, membership, regular meetings, electing 
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officers and investigating/balloting to admit new members are not applicable.  The 

other restrictions, such as sales being limited to members, the hours of operation, 

etc., do apply to privately-owned private golf courses.   
 

Therefore, so long as your club maintains a privately-owned private golf course 

and that golf course meets the definition set forth in section 102 for a golf course, 

and so long as the club has a clubhouse open for private membership 

accommodations, it could continue holding a privately-owned private golf course 

club liquor license.  Since any club can apply for a catering license, it would also 
be eligible to continue holding its catering license.   

 

Very truly yours, 

  

 

 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 Gail Hill, Chief, Evaluations Division 

 Frank Miller, Evaluations Division 
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