
 

 

 

 

November 25, 2014 

 

 

  

 

Natalie Lutz Cardiello, Esquire 

 

 RE:   Disposition of Wine by Bankruptcy Trustee 

 

Dear Ms. Cardiello: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated October 6, 2014, in which you advise 

that you are the court-appointed bankruptcy trustee for La Cucina Flegrea, Inc., a restaurant 
licensee whose license is currently in safekeeping.  In reviewing the assets of the bankruptcy 

estate, you have learned that there are eighty-four (84) bottles of unopened wine.  You have 

also learned that some of this wine may be returned to the Pennsylvania Liquor Control 

Board’s (“Board”) store; however, “special order” wines (which are termed “special liquor 

order” or “SLO” products by the Board) are not returnable.  You ask whether the bankruptcy 

court may sell the unreturnable bottles of wine.   

 

Board records indicate that La Cucina Flegrea, Inc. holds Restaurant Liquor License No. R-

14552 (LID 59599) for use by it at premises located at 100 5th Avenue, Suite 204, Pittsburgh, 

Pennsylvania.   In July 2014, the license was placed into safekeeping and you are the named 

contact.  

 

OPINION:  Initially, regarding wine sales, please be advised that generally wine may only be 

sold in Pennsylvania for off-premises consumption by the Board, the holder of a limited 

winery license or the holder of a sacramental wine license. [47 P.S. § 4-406(e)].  There is a 

limited exception involving restaurant licensees and partially-consumed bottles of wine, but 

that is not applicable here.  A bankruptcy court may not sell alcohol.  

 

Often in cases of licensee bankruptcy, there is an attempt to transfer the subject license to 

another party, subject to Board approval.  For wine that cannot be returned to a Board store, a 

licensee (or in your case, you as bankruptcy trustee) may sell that wine to a transferee under 

certain terms and conditions.  Section 9.114 of the Board’s Regulations provides as follows: 

 
When a licensee sells his licensed business, and transfer of the license is 

approved, the Board may, in its discretion, repurchase the liquor in his 

possession at the time of the transfer of the license; or the licensee may, if he 

so desires, sell the liquor to the transferee of his license, provided the licensee, 

at the time the application for transfer of his license is filed, notifies the Board 

in writing of his intention to include the liquor, or a designated quantity 

thereof, in the sale of his licensed business, and provided further the licensee 
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furnishes a sworn statement containing a description of the liquor, including 

brand name, size, and number of containers of each brand so sold to the 

transferee, when the transfer of the license is approved. 

 

[40 Pa. Code § 9.114].  

 

If the licensee cannot sell its inventory to a transferee or if time is of the essence, other 

options would be to sell the wine outside of the Commonwealth (if permitted by the 

receiving jurisdiction) or to return unopened beverages to the suppliers of the products, if 

that is acceptable to the suppliers.   

 

For your general information, if non-SLO wine is unopened and purchased from a 
Pennsylvania wine and spirits store, it may be sold back to the Board, at the Board’s 

discretion, pursuant to section 9.111(a) of the Board’s Regulations, subject to a restocking 

fee of twelve and one-half percent (12.5%), pursuant to section 9.113(a) of the Board’s 

Regulations.  [40 Pa. Code §§ 9.111(a), 9.113(a)].   

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON 

WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.    

  

Very truly yours,  

 

    

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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