
 

 

 

 

 

 

December 1, 2014 

 

 

 

  

Christopher F. Lloyd  

Willow Brook Land Development Corp., LLC 

 

 RE:   Unsupervised Consumption of Alcohol on Portion of Premises 

 

Dear Mr. Lloyd: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated October 13, 2014, in which you 
advise that your privately-owned public golf course has a restaurant liquor license by 

which it sells alcohol at a grill restaurant, as well as a smaller café located adjacent to the 

golf course.   
 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Willow Brook 

Land Development Corp., Inc., t/a Willow Brook Golf Course, holds Privately-owned 

Public Golf Course Liquor License No. PGR-116 (LID 36438) for use by it at premises 

located at 1364 Howertown Road, Catasauqua, Pennsylvania.   In August 2013, you were 
granted an extension of premises/secondary service area for the area that you refer to 

above as the “café.”   

 

Board records further indicate that, in February 2014, upon your application for a further 

extension of premises to allow sales and service of alcohol at a permanent tent set-up 

located adjacent to the golf course and on the same parcel of real estate, you were advised 

by the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) that further approval was not required 
under that particular fact pattern.   

 

Now you are asking whether you may sell alcohol to be consumed in an unsupervised 

manner at other existing permanent facilities on the property.  For example, you note two 

(2) structures on the property at which your customers would like to hold bachelor parties 

and bridal showers/rehearsal dinners respectively.  The alcohol for these functions would 

be purchased from you, but there would be no service or supervision of the functions by 

your staff.  These are permanent structures that are not currently licensed. 

 

OPINION:  It will be necessary for you to seek an extension of premises for the two (2) 

newly-identified areas of business, since these are permanent structures.  Without proper 
licensure of these buildings, you may be subject to citation from the Pennsylvania State 

Police, Bureau of Liquor Control Enforcement (“Bureau”).   
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On the issue of unsupervised parties on any portions of your property, please be advised 

that section 493(1) of the Liquor Code states that licensees are strictly liable for the sales, 

service or other provision of alcohol to visibly intoxicated persons and minors, including 

minors who may be on the premises with a parent, legal guardian, or under proper 

supervision.  [47 P.S. § 4-493(1)].  The section specifies that active service of alcohol to 
such persons is not required; rather, simply “permitting” such sales, furnishing or giving 

of alcohol to minors or visibly intoxicated persons could result in a violation of the law, 

subject to citation by the Bureau.   

 

In addition, by allowing unsupervised parties on your property, you may face citation for 

violation of section 493(14) of the Liquor Code as it relates to permitting undesirable 

persons to frequent the premises, as well as section 493(16) of the Liquor Code as it 

relates to the permitted hours of furnishing of alcohol.  [47 P.S. § 4-493(14), (16)].   

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 
PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.  

   

 Very truly yours,  

 

    

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 
cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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