
December 2, 2014  

 

 
Andrew D. Santana 

Fox Rothschild LLP 

300 Sentry Parkway East, Suite 200 

Blue Bell, PA  19422-3001 

 

RE: Food and Wine Festival 
 

Dear Mr. Santana: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail of October 24, 2014, 

wherein you request an advisory opinion, on behalf of your clients, Chester Downs 

and Marina, LLC, trading as Harrah’s Chester Casino & Racetrack (“Licensee”), 
regarding the legality of a proposed event, as described below.  

 

According to the description you provided, Licensee intends to host a food and 

wine festival on the licensed premises.  A marketing and promotions company 

(“Promoter”) will organize the event, which will feature food and wine products of 

numerous vendors and wineries.  Interested businesses will purchase the right to 
participate in the festival and may also purchase sponsorship rights including, e.g. 

the right to display banners at the licensed premises before and during the festival, 

as well as brand identification in advertising material (radio, television, online, 

print, billboards, etc.).  All payments from participating businesses will be made 

directly to Promoter. 

 
Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Chester 

Downs and Marina, LLC, holds Restaurant Liquor License No. R-21484 (LID 

56931) for use at the premises located at 777 Harrahs Boulevard, Chester, 

Pennsylvania. 

 

OPINION:  In general, the Board’s Regulations prohibit a licensee of one class, 
such as a manufacturer, from providing anything of value to a licensee of another 

class, such as a restaurant liquor licensee.  Specifically, subsection 13.51(a) 

provides: 

 

Except as provided herein and in § 13.52 (relating to advertising 

novelties), no in-State or out-of-State manufacturer, licensee or group 
of licensees, their servants, agents or employees, may directly or 
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indirectly, in person, individually or through a trade organization, 

contribute to or accept from another licensee or group of licensees of a 

different class, their servants, agents or employees or a trade 

organization of licensees of a different class, anything of value by 
means of advertisements, contributions, purchase, sale of tickets, 

donations or by any device, for any purpose. 

 

[40 Pa. Code § 13.51(a)].  Similarly, the Liquor Code provisions on interlocking 

business practices prohibit manufacturers from providing money or other things of 

value to equip or otherwise help the operation of the licensed business of a retail 
licensee.  [47 P.S. § 4-443]. 

 

However, this office historically has approved cooperative advertising between 

beer manufacturers or distributors and retail licensees so long as each party pays its 

proportional, fair-market-value share for the cost of the advertisement.  Therefore, 

a beer manufacturer or distributor may pay a retail licensee its proportionate share 
for the cost of placing its name or logo in a print advertisement. 

 

In your proposed arrangement, since it appears that Promoter, which is assumed to 

be a bona fide unlicensed third party based on your description, will receive all 

participation and sponsorship payments, the above provisions are not implicated.  

Please note, however, to the extent that any payments or other things of value are 
exchanged, at a price other than fair market value, between licensees of a different 

class, it would be at the discretion of the Pennsylvania State Police, Bureau of 

Liquor Control Enforcement, the agency tasked with enforcing the Liquor Code, to 

investigate and issue a citation for any violations found.  You may also wish to 

contact the Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau regarding any federal laws 

applicable to your proposed endeavor.  
 

Please also note that the total cost of all point-of-sale (“POS”) advertising material 

relating to any one brand of any one manufacturer at any one time may not exceed 

three hundred dollars ($300.00) on a retail licensed premises.  [47 P.S. § 4-

493(20)(i)].  However, the Pennsylvania Race Horse Development and Gaming 

Act exempts slot machine licensees from the cost and total display area limitations 
of subsection 493(20)(i) of the Liquor Code.  [4 Pa.C.S.A. § 1521(c)]. 

 

Additionally, since it is not clear from your summary whether Promoter intends to 

sell tickets to the event or whether participating industry members will offer 

product tastings, please be advised that generally the sale of alcohol is unlawful in 
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Pennsylvania without a license or permit from the Board.  [47 P.S. § 4-491(1)].  A 

“sale” includes any transfer of alcohol for a consideration, such as an admission 

fee.  [47 P.S. § 1-102].  If the event will be free of charge, however, it could be 

conducted as a tasting, in accordance with the Board’s Regulations.   
 

A “tasting” or “tasting event” is defined as “[a] presentation of alcoholic products 

to the public for the purpose of market research, disseminating product information 

and education of the public as to quality and availability.”  [40 Pa. Code § 

13.201].  Tastings may be held on licensed or unlicensed premises and may be 

conducted by sponsors, such as any licensed vendor, importer, distributor, 
importing distributor, or manufacturer or its agent or employee who is twenty-one 

(21) years of age or older.  [40 Pa. Code §§ 13.201, 13.211(a)].  When conducted 

by sponsors, tastings are subject to the following additional restrictions: 

 

(1) Products used shall be legally procured and properly registered 

and taxes on the products shall be paid.  
(2) Purchase requirements may not be associated with the tasting.  

(3) Products offered will not exceed a standard size alcoholic 

beverage for that product. For example, if wine is offered, each 

glass of each wine offered to a participant will not exceed 4 

ounces in volume. A tasting event comparing a brand of 

Chardonnay from California to a brand of Chardonnay from 
France would allow the participant to receive one 4-ounce glass 

of each Chardonnay. 

 

[40 Pa. Code § 13.211(b)].   

 

Therefore, if Promoter intends to sell tickets to the proposed wine festival, it would 
be permissible only if the tickets and advertising made clear that the charge is for 

admission to the event and any non-alcoholic drinks, food, and entertainment.  If 

anyone were to request free admission purely for the purpose of tasting the 

available wines, the individual must be admitted free of charge.  In addition, any 

wine products used in a sampling must be legally procured.  Only the Board, a 

sacramental wine licensee, an importer licensee, or the holder of a direct shipper 
license may import wine into the commonwealth.  [47 P.S. § 4-491(11)]. 

 

Finally, in the event that your proposed wine festival meets the definition of an 

“alcoholic cider, wine and food exposition” provided in subsection 505.2(4) of the 

Liquor Code [47 P.S. § 505.2(4)], any licensed limited wineries participating in 
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your festival would be able to apply for wine exposition permits.  These permits 

allow limited wineries to sell wine by the glass, bottle, or case at the event and to 

sell or give away samples of up to one (1) ounce.  [47 P.S. § 5-505.2(4)].   

  
Please do not hesitate to contact this office again, should you have any further 

questions.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 
Very truly yours, 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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