
December 23, 2014 

 

Diane C. Howland, Manager 
Richard L. Hershey Memorial Home Association 

 

RE:  Questions Regarding Bartender Authority 

 

Dear Ms. Howland: 

 
ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated November 20, 2014, in which 

you ask for clarification regarding the authority of a bartender vis-à-vis service of 

alcohol to patrons who may appear visibly intoxicated.  You indicate that you keep 

hearing the statement that “the bartender is in charge” and you would like to know 

the extent of this alleged authority.  You ask a series of questions in an effort to 

better understand the scope of a bartender’s authority:  (1) If the Club Manager is 
on premises, does the bartender still have the final authority?  (2) If a Club Board 

Member is on premises, does the bartender still have the final authority?  (3) Can 

the Club Manager cut off service if the bartender does not?  (4) Can a Board 

Member cut off service if the bartender does not?  

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Richard L 
Hershey Memorial Home Association currently holds Catering Club Liquor 

License No. CC-6263 (LID 51605) for use by it at 1571 South Main Street, 

Chambersburg, Pennsylvania.  

 

OPINION:  The answer to each of your separate questions is generally the same:  

club liquor licensees must adhere to the provisions of their constitution and by-
laws.  [40 Pa. Code § 5.81].  Accordingly, to the extent a club’s constitution or by-

laws define the authority of the various officers and how that authority relates to 

the authority of the bartender on duty, that definition must be observed. 

 

Please be advised, however, that licensees may not serve persons who are visibly 

intoxicated.  [47 P.S. § 4-493(1)].  A licensee’s failure to comply with this 
provision of the Liquor Code makes it subject to a citation for such violation, as 

well as to the possibility that its application to renew its license may be rejected by 

the Board.  Compelling the bartender to serve a minor or patron who is visibly 

intoxicated could subject both the licensee and the bartender to citation by the 

Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement.   
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 
Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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