
December 23, 2014 

 

Stephen Gumpf 

 

RE:  First Year Production by Limited Winery 

 

Dear Mr. Gump: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated November 14, 2014, in which 
you ask how the limitation contained in section 505.2(a)(2) of the Liquor Code [47 

P.S. § 5-505.2(a)(2)] applies to the first year of production.  You also ask what is 

considered “produced” for purposes of this section.  For example, you ask if you 

blend the wine bought from a different winery, does that fall within the meaning of 

the term “produced” and would not be counted as bought in bulk.  

 
Board records indicate that Nectar Valley Winery LLC is currently applying for 

Limited Winery License No. LK-438 (LID 70610) for use by it at 748 Shenango 

Road, Beaver Falls, Pennsylvania.  

 

OPINION:  As you note, section 505.2(a)(2) of the Liquor Code provides that a 

licensed limited winery may: 
 

Sell alcoholic cider, wine and wine coolers produced by the limited 

winery or purchased in bulk in bond from another Pennsylvania 

limited winery on the licensed premises, under such conditions and 

regulations as the board may enforce, to the board, to individuals and 

to brewery, hotel, restaurant, club and public service liquor licensees, 
and to Pennsylvania winery licensees: Provided, That a limited winery 

shall not, in any calendar year, purchase alcoholic cider or wine 

produced by other limited wineries in an amount in excess of fifty 

per centum of the alcoholic cider or wine produced by the 

purchasing limited winery in the preceding calendar year. In 

addition, the holder of a limited winery license may purchase wine in 
bottles from another Pennsylvania limited winery if these wines 

undergo a second fermentation process. Such wine may be sold in 

bottles bearing the purchasing limited winery's label or the producing 

limited winery's label. Such wines, if sold by the board, may be sold 

by the producing limited winery to the purchasing limited winery at a 

price lower than the price charged by the board. 
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[47 P.S. § 5-505.2(a)(2)]. 

 

In response to your inquiry, a limited winery in its first year of production 
would not be permitted to purchase any alcoholic cider or wine produced by 

other limited wineries (except as noted later in this Opinion).  The plain 

language of this section establishes a formula through which the maximum 

permissible amount of purchased wine is determined.  This formula does not 

carve out any exception for the first year of production.  Therefore, since the 

amount of alcoholic cider or wine produced in the first year by the 
purchasing limited winery is zero – fifty (50%) percent of such amount 

would also be zero. 

 

Regarding your second question, the Liquor Code, in pertinent part, defines 

wine as “liquor which is fermented from grapes and other fruits, having 

alcoholic content of twenty-four per centum or less.”  [47 P.S. §1-102].  As 
such, the term produce means to ferment.  While a limited winery is free to 

engage in blending activities, it may only do so with wines it produces or 

with wines that it has lawfully procured.   

 

As referenced above, section 505.2(a) only provides two (2) methods 

through which a limited winery can purchase wine produced by another 
limited winery. [47 P.S. § 5-505.2(a)].  The first is purchasing the wine in 

bulk in bond from another Pennsylvania limited winery on the licensed 

premises.  This method of procurement is subject by the fifty percent (50%) 

limitation discussed above.  The second is to purchase wine in bottles from 

another Pennsylvania limited winery if these wines undergo a second 

fermentation process, this is not subject to the fifty-percent (50%) limitation.  
Therefore, if the wine used for blending is purchased in bulk in bond, it is 

subject to the fifty percent (50%) limitation. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE 

OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING 
PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED 

CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR 

CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH 

THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 
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Very truly yours,  

 
 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  
 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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