
 

 

December 23, 2014       
                 

 

Jeffrey M Schaeffer 

E-MAIL: yp.hershey@yourplace.biz  

  

           RE:  Persons Bringing in outside Alcohol 
  

Dear Mr. Schaeffer: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your email of November 18, 2014, in which 

you state that you have questions regarding your patrons bringing in alcohol 

obtained from another licensed establishment.   
 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Jeffrey M. 

Schaeffer is the Board Approved Manager of Dommel’s Real & Development 

Corporation t/a Your Place which is the holder of Restaurant Liquor License No. 

R-15049 (LID 40923) for use by it at premises located at 1077 West Governor 

Road, Hershey, Pennsylvania. 
 

OPINION:  You pose three (3) questions which will be answered below as follows: 

 

1) Is it permissible for you to permit consumption on your premises of alcohol 

purchased from a nearby Board licensee and brought into your establishment 

by a patron? 
 

Yes.  There is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations that prohibits 

an individual from bringing his or her own beer, wine or liquor (commonly called 

“BYOB”) into any establishment, whether or not the establishment possesses a 

license issued by the Board.  An establishment is, therefore, free to allow or 

disallow patrons from bringing their own alcohol onto its premises.  The alcohol 
dispensed, however, must be legally procured in the Commonwealth of 

Pennsylvania.  Section 491 of the Liquor Code makes it unlawful for any person to 

possess any wine within Pennsylvania that has not been purchased through a 

Pennsylvania wine and spirits store or a licensed limited winery.  [47 P.S. § 4-

491(2)].   
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Further, the Liquor Code makes it unlawful for any person to possess any spirits 

within Pennsylvania that have not been purchased through a Pennsylvania wine 
and spirits store or a licensed limited distillery.  [Id.].  As stated above, while it is 

permissible for a licensee such as yourself to permit BYOB, it is also permissible 

for you to forbid the practice as well. 

 

2) What liability could you incur from patrons consuming outside alcohol? 

 
Please be advised, that this office cannot give you guidance as to potential civil tort 

or criminal liability, to the extent you are seeking guidance as to those issues, you 

should seek proper counsel. 

 

Under the Liquor Code, the licensee remains responsible for the service of 

alcoholic beverages upon the licensed premises.  Section 493(1) of the Liquor 
Code specifically prohibits any individual from furnishing or giving alcohol to or 

to permit alcohol to be given to minors or visibly intoxicated persons.  [47 P.S. § 4-

493(1)].  Thus, if outside alcohol is provided to a minor or visibly intoxicated 

person, your establishment could be subject to citation under the Liquor Code. 

 

3) Can a patron take his/her alcohol back outside of the establishment for 
consumption in your parking lot? 

 

Yes.  Patrons may take alcohol that was purchased at another location off the 

licensed premises with them when they leave.  It may be a wise practice to ensure 

that patrons have purchase documentation of the alcohol purchase as no restaurant 

licensee is permitted to sell wine or spirits for off-premises consumption. [47 P.S. 
§§ 1-102; 4-401(a); 4-492(3)(4)]. 

 

In regards to your parking lot, to the extent that area is licensed, you could be 

liable for Liquor Code violations as outlined above.  Additionally, you may be 

subject to potential civil and/or criminal liability through local ordinances in your 

municipality.  It is therefore suggested you contact private counsel for advice in 
that matter. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO  
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ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 
REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 

 

Very truly yours, 

  
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

  Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

  Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
  Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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