
 

 

 
December 23, 2014 
 
Donald Rhines 
The Eagles Club, Inc. 
16-22 East Main Street 
Waynesboro, PA  17268-1875 

E:  Serving Food at Catered Event 

 

Dear Mr. Rhines: 
 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of November 17, 2014, wherein you ask 

if the Eagles Club, Inc. has to serve food the entire time your ballroom is rented 

out for a catered event. Secondly, you ask if selling bags of snacks is considered 

offering food at the catered event. 

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that the Eagles 
Club, Inc. holds Catering Club  License No. CC-2554 (LID 3311), for the premises 

located at 16-22 East Main Street, Waynesboro, Pennsylvania. 

 

OPINION:   Pursuant to section 401(a) of the Liquor Code, the holder of a club liquor 
license is authorized to sell alcoholic beverages only to members of the club for 
consumption on the licensed premises.  [47 P.S. § 4-401(a)].   The Liquor Code 
authorizes the Board to issue a catering club liquor license, such as that held by your 
club, to club licensees which cater to groups of nonmembers.  [47 P.S. § 4-
401(b)].  This subsection of the Liquor Code directs the Board to define “catering” by 
the enactment of regulations.  [Id.]. 
  
A catered event is defined in the Board’s Regulations as an event involving the 
furnishing of liquor or malt or brewed beverages or both to be served with food 
prepared on the premises, or brought onto the premises already prepared, for 
accommodation of groups of nonmembers, who are using the facilities of the club by 
prior arrangement, made at least twenty-four (24) hours in advance of the time of the 
function, and which is paid for by nonmembers.  Records must be kept showing the 
date and time the catering arrangements were made, the name of the person or 
organization making the arrangements, and the approximate number of persons to be 
accommodated.  [40 Pa. Code § 5.83].  Nonmembers who are part of a lawful catered 
event can be sold/served alcohol.  The club cannot self-sponsor a catered 
event.  Rather, the catered event is an event arranged by a third party.  The Liquor 
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Code does not specify how long food must be served during a catered event at your 
licensed premises. 
  
With regard to your second question, it is required that Licensee furnish food along 
with the service of alcoholic beverages, in order for an event to meet the definition of 
a “catered event,” at which Licensee is permitted to sell and serve alcohol to groups of 
two (2) or more nonmembers.  Therefore, the selling of bags of snacks would not 
constitute the furnishing of food for a catered event. 
 

Should you have any further questions or concerns, please do not hesitate to again 

contact this office. 

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 
HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 
CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 
ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 
ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE 
LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT 
TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR 
CONTROL BOARD. 
 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 

 
 Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  
 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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