
 

 

 

January 8, 2015  

 
 

Mike Brubaker 

Moo-Duck Brewery LLC 

79 S. Wilson Avenue 

Elizabethtown, PA 17022-2166 

 

RE: Events conducted off premises

 

Dear Mr. Brubaker: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail sent December 4, 2014, 

wherein you inquire as to the following: (1) whether your brewery needs to obtain 
any additional licenses in order to serve free samples at festivals/tasting events 

away from the brewery; and (2) whether your brewery needs to obtain any 

additional licenses in order to participate in an off-premises event at which it 

would offer full pints of its malt or brewed beverages for purchase.  If any 

additional licenses are required, you also ask what forms need to be completed in 

order to obtain the same. 
 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Moo-Duck 

Brewery LLC holds Malt Beverage Manufacturer License No. G-546 and Brew 

Pub License No. GP-546 (LID 69864) for use at premises located at 79 South 

Wilson Avenue, Elizabethtown, Pennsylvania. 

 
OPINION:  With respect to your first inquiry, please be advised that tastings or 

tasting events are defined in the Board’s Regulations as presentations of alcoholic 

products to the public for the purpose of market research, disseminating product 

information and education to the public as to quality and availability.  [40 Pa. Code 

§ 13.201].  Tastings may be conducted by sponsors, which are defined as “any 

licensed vendor, importer, distributor, importing distributor or manufacturer or its 
agent or employee who is 21 years of age or older.”  [Id.].   Tastings may be 

conducted on licensed or unlicensed premises, provided the following conditions 

are met:  (1) any products used must be legally procured and registered, and the 

taxes thereon must be paid; (2) there can be no purchase requirement associated 
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with the tasting or tasting event; and (3) no more than one (1) standard size 

alcoholic beverage of each product may be provided to each tasting 

participant.  [40 Pa. Code § 13.211(b)].  
  

Board Regulations provide that a standard-sized alcoholic beverage is twelve (12) 

fluid ounces of malt or brewed beverage, four (4) fluid ounces of wine (including 

fortified wine), or one and one-half (1½) fluid ounces of spirits.  [40 Pa. Code § 

13.201].   

 
A sampling promotion is intended to introduce consumers to a manufacturer’s 

product and when conducted by a manufacturer, licensee or their representative, 

must adhere to the following criteria: (1) samples may be provided by 

manufacturers or their representatives, licensed distributors and importing 

distributors to unlicensed customers; (2) samples must be in unopened containers 

of the smallest commercially available size; (3) providing samples may not be 
conditioned upon any purchase requirement; (4) samples may not be opened or 

consumed on State Liquor Store premises or distributor or importing distributor 

licensed premises; and (5) samples are limited to one container per patron in any 

offering.  [40 Pa. Code § 13.231 and Board Advisory Notice No. 10 (6th 

Revision)]. 

 
No additional license would be required in order for your brewery to participate in 

tasting events or to offer samples as described above. 

 

With respect to your second inquiry, please be advised that, unlike limited winery 

licensees, which can obtain a wine exposition permit to sell their products at wine 

festivals in addition to serving tastings [See 47 P.S. § 5-505.2(a)(4)], there is no 
equivalent provision in the Liquor Code or the Board’s Regulations regarding malt 

or brewed beverage manufacturers and beer festivals. 

 

However, please be advised that pursuant to section 446(b) of the Liquor Code, 

holders of brewery pub licenses may apply for and obtain an “off-premises 

catering permit,” which allows the permittee to hold a “catered function” off its 
licensed premises and on otherwise unlicensed premises. [47 P.S. § 4-446(b)].  

Sales of alcohol at such catered functions are permitted and can be by the glass, 

open bottle or other container, for consumption on the catered premises; no sales 

for take-out are permitted.  [Id.]. 

 

 A “catered function” is defined as “the furnishing of food prepared on the 
premises or brought onto the premises already prepared in conjunction with 
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alcoholic beverages for the accommodation of a person or an identifiable group of 

people, not the general public, who made arrangements for the function at least 

thirty days in advance.” [47 P.S. §1-102]. 
  

As noted in section 446(b) of the Liquor Code, functions conducted under the 

authority of an “off-premises catering permit” shall be subject to the following 

conditions: 

  

(1) alcohol may be provided only during the days and hours that the 
license holder may otherwise sell alcohol; 

  

(2) all servers at the off premises catered function shall be in 

compliance with the responsible alcohol management provisions 

under section 471.1;  

  
(3) each catered function shall last no longer than one day and not 

more than fifty catered functions may be held each calendar year by 

each license holder for use with a particular license; 

  

(4) a catered function shall not be held at a location that is already 

subject to the applicant's or another licensee's license; 
  

(5) a permit shall not be issued to an applicant whose license is in 

safekeeping; 

  

(6) a permit shall not be issued to a location that is subject to a 

pending objection by the director of the Bureau of Licensing or the 
board under section 470(a.1);  

  

(7) a permit shall not be issued to a location that is subject to a 

pending license suspension under section 471 or the one-year 

prohibition on the issuance or transfer of a license under section 

471(b); 
  

(8) no alcohol may be taken from the permitted location by any 

patron, but the applicant may transport alcohol to and from its 

licensed premises to the proposed premises; 
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(9) written notice of the catered function as enumerated in paragraph 

(10) shall be provided to the local police and the enforcement bureau 

at least seven days in advance of the event; 
  

(10) written notice shall be provided to the board at least thirty days 

prior to a catered function. Written notice must include the location of 

the function, time of the function, host of the function, general 

information regarding the guests expected at the function as well as 

any information the board shall from time to time prescribe.  The 
board may, in its discretion, accept notice in an electronic format. The 

board may, in its discretion, waive the thirty-day notice period for a 

catered function if: 

  

(i) the applicant has previously conducted functions that 

meet the requirements of this act; 
  

(ii) the applicant is a licensee in good standing with the 

board; 

  

(iii) notification was received at least fourteen days prior 

to the catered function; and  
  

(iv) the applicant pays a late fee of one hundred dollars 

($100); 

  

(11) the board shall, in its discretion, approve or disapprove a catered 

function if the applicant fails to provide timely notice of the catered 
function, does not intend to conduct a function that meets the 

requirements of this act or has previously conducted a function that 

did not meet the requirements of this act; 

  

(12) if a catered function is scheduled to occur on private property, the 

owner of that property is deemed to have submitted to the jurisdiction 
of the enforcement bureau, and the warrant required by section 

211(a)(2) of this act shall not be necessary for the enforcement bureau 

to enter and search the premises during the function or any activities 

related to the function; 

  

(13) no catered function may be held for more than five hours per day 
and must end by midnight; 
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(14) neither the owner of the property nor the applicant may sell 

tickets to a catered function unless one of the following conditions is 
met: 

  

(i) the applicant has contracted with an eligible entity for 

the function, and the function is being used to raise 

money for the eligible entity's organization; 

  
(ii) the applicant has contracted with a nonprofit 

organization as defined under section 501(c)(3) of the 

Internal Revenue Code of 1986 (Public Law 99-514, 26 

U.S.C. § 501(c)(3)), for an event which has the sole 

purpose of raising funds for that nonprofit organization; 

or 
  

(iii) the applicant has contracted with an organization that 

holds tax exempt status under section 527 of the Internal 

Revenue Code of 1986;  

  

(15) the catered function location shall be subject to section 493(34) 
of this act; 

  

(16) catered functions may not be held in locations that are subject to 

a pending, protested transfer application; 

  

(17) a permit may not be issued to a license holder whose license is 
subject to a pending objection by the director of the Bureau of 

Licensing or the board under section 470(a.1); 

  

(18) a permit shall not be issued to a licensee for use in any location 

that is mobile; and 

  
(19) a permit shall not be issued for use on any location used for 

parking at a sports event or concert event. 

  

 [47 P.S. § 4-446(b)(footnotes omitted)].   

 Please note that, pursuant to section 493(33) of the Liquor Code, applications for 

“off-premises catering permits” must be filed by March 1st of the year for which it 
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will be used, and the Board has no discretion to accept an application that has been 

filed after this deadline.  

 
Finally, please be advised that the necessary applications relative to “off-premises 

catering permits” are available on the Board’s website, www.lcb.state.pa.us, by 

placing your cursor over the link for “Licensees,” followed by 

“Applications/Forms Overview,” selecting the link for “Forms,” and then selecting 

“PLCB 2403 – Application for Off-Premises Catering Permit” and “PLCB 2403A 

– Application for Off-Premises Catered Function.”  As you will see, the “PLCB 
2403 – Application for Off-Premises Catering Permit” must be completed and 

submitted in order to obtain an off-premises catering permit, and the “PLCB 

2403A – Application for Off-Premises Catered Function” must be completed and 

submitted for each catered function being conducted pursuant to the permit.  

 

Should you have any additional questions regarding this matter, the Liquor Code, 
or the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 
 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No.  14-651 

http://www.lcb.state.pa.us/

