
 
 
January 15, 2015 
 
Carolyn Krammes 
  

 

RE: R License Transfer 
 

Dear Ms. Krammes: 
  

ISSUE:  This office received your e-mail dated December 17, 2014, wherein 
you indicate that you hold a restaurant (“R”) license in safekeeping and have an 
interested party who would like to purchase it.  You seek verification that the 
interested party would be able to use the license for a convenience store for six 
(6) pack carryout sales rather than full restaurant use. Records of the 
Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that New Venture 
Enterprises LLC holds Restaurant Liquor License No. R-6311 (LID 60040) in 
safekeeping. 

  

OPINION:  Initially, please note that the Liquor Code defines “restaurant” as 
“a reputable place operated by responsible persons of good reputation and 

habitually and principally used for the purpose of providing food for the 

public, the place to have an area within a building of not less than four 

hundred (400) square feet, equipped with tables and chairs, including bar 

seats, accommodating at least thirty persons at one time.   [47 P.S. § 1-102].  

An “R” license must operate in compliance with the aforementioned 
definition. There is no exchange or conversion of an “R” license by which a 

convenience store would be legally permitted to conduct sales of six-packs 

of beer.  The Pennsylvania Supreme Court, in Malt Beverages. Distributors. 

Ass'n v. Pa. Liquor Control Bd., 601 Pa. 449; 974 A.2d 1144 (2009), 

specifically ruled against allowing a retail dispenser to sell malt/brewed 

beverages for take-out purposes affording the benefits of a distributor license 

without imposing the accompanying restrictions.  

However, such a proposed sale/use may be permissible if the buyer/applicant 
qualifies for an “R” license and can also obtain Board approval for an 

interior connection to conduct its business. 

If you have any further questions about the Liquor Code or the Board’s 
Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

http://www.lexis.com/research/retrieve?_m=4f993f12434bd9877569647a257d9db8&docnum=1&_fmtstr=FULL&_startdoc=1&wchp=dGLzVzt-zSkAW&_md5=e95fdbecdd12fe4e6ccdc9d0b6de91fd
http://www.lexis.com/research/retrieve?_m=4f993f12434bd9877569647a257d9db8&docnum=1&_fmtstr=FULL&_startdoc=1&wchp=dGLzVzt-zSkAW&_md5=e95fdbecdd12fe4e6ccdc9d0b6de91fd
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR 
TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT 
HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 
REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION 
IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  
Very truly yours,  
 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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