
January 15, 2015 
 
Brenda Barrett 
Club Manager 
Rescue Hose and Ladder Co. 
408-410 Filbert Street 
Curwensville, PA 16833 
 

RE:  Catered Events Questions 

 
Dear Ms. Barrett: 
 
ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated December 18, 2014, in which 
you indicate that your organization has several groups that are not listed on the liquor 
license.  These include EMS, Fire Chiefs and the Fund Raising Committee.  You ask 
if these groups that are affiliated with the club, would be considered third parties for 
purposes of holding catered events on the licensed premises.  You note that these 
groups would like to have occasional events such as dances, meals and other events as 
a way of raising money for the Fire Company and EMS.  You also ask if the group 
conducting the event can make payment to the club at the end of the event, rather than 
prior to the event. 
 
Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Rescue Hose and 
Ladder Company hold Catering Club Liquor License No. CC-4036 (LID 3572) for 
use by it at 408-410 Filbert Street, Curwensville, Pennsylvania.  
 
OPINION:  As you know, section 406(a)(1) of the Liquor Code provides that “[n]o 
club licensee nor its officers, servants, agents or employees, other than one holding a 
catering license, shall sell any liquor or malt or brewed beverages to any person 
except a member of the club.”  [47 P.S. § 4-406(a)(1)].  Catering club patrons, 
however, may purchase alcoholic beverages from the club, even if they are non-
members, as long as they are present on the licensed premises as part of a catered 
event.  A catered event is one involving the furnishing of liquor or malt or brewed 
beverages, or both, to be served with food prepared on the premises or brought onto 
the premises already prepared, for accommodation of groups of non-members who are 
using club facilities by prior arrangement, made at least twenty-four (24) hours in 
advance of the function, and which is paid for by the non-members.  [40 Pa. Code § 
5.83(a)].  Records must be kept showing the date and time the catering arrangements 
were made, the name of the person or organization making the arrangements, and the 
number of persons to be accommodated.  [40 Pa. Code § 5.83(b)].  A club cannot self-
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sponsor a catered event.  The catered event must be conducted for a third party, 
although the third party can be a member of the club.   
 
Accordingly, the groups you identified in your correspondence would be considered 
third parties since they are not the named licensee.  
 
Regarding your question about the timing of payment, please be advised that neither 
the Liquor Code nor the Board’s Regulations require prepayment for a catered event.  
As such, there is nothing that precludes the third party that made the arrangements 
from making payment after the event has occurred.  Payment terms are a matter of 
contract law not regulated by the Board.  However, please note that section 5.81 of the 
Board’s Regulations [40 Pa. Code § 5.81] mandates that a club licensee must adhere 
to the provisions of its constitution and bylaws.  Therefore, if your club’s constitution 
or bylaws speak to this subject, those rules must be followed.  
 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 
HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 
CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  
THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 
ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 
POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 
BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 
BOARD. 
 
Very truly yours,  
 
 
 
FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 
 
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  
 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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