
January 21, 2015  
 
 

Dennis  
Draai Laag Brewing Company 
 

RE:   Brewery License Inquiry 
  

Dear Dennis: 
 

ISSUE:  This office is in receipt of your email of December 22, 2014, wherein you 
advise that you currently operate a brewery (“G license”) and a brewery pub license 
(“GP license”) and that you have run out of room at your current facility.  You advise 
that you have licensed warehouse space from the Pennsylvania Liquor Control Board 
(“Board”) where you currently cover your inventory.  You advise that your business 
has run out of room at that location as well. 
 

Your e-mail states that there is available retail space within the same warehouse, and 
you desire to move all manufacturing into that location.  You wish to maintain the 
ability to sell the products manufactured at your new facility in your current GP 
location.  In short, you wish to manufacture your beer at the new location, transport it 
to the GP location and sell it at retail from the GP premises.  You inquire whether this 
is permitted. 
 

Board records indicate that Draai Laag Brewing Company, LLC holds Brewery 
License No. G-448 (LID 65550) and Brewery Pub License No. GP-448 (LID 67424) 
for use by it at premises located at 501 East Ohio Street, Millvale, Pittsburgh, 
Pennsylvania. 
 

OPINION:   The scenario you propose would not be permissible.  Generally, a 
brewery may sell malt or brewed beverages produced and owned by the brewery to 
individuals for off-premises consumption in containers or packages of unlimited 
quantity and of any volume, and to licensees in quantities of not less than a case or 
original containers containing one hundred twenty-eight (128) ounces or more.  [47 
P.S. §§ 4-431, 4-440].   A brewery may sell its product for on-premises consumption 
only in compliance with section 446(a)(1) of the Liquor Code.  [47  
 

P.S. § 4-446(a)(1)].   A brewery pub license allows the holder of a brewery license to 
operate a restaurant or brew pub within or immediately adjacent to the brewery 
premises.  [47 P.S. § 4-446].  It allows sales for on-premises consumption of the beer 
produced and owned by the brewery, and sales for off-premises consumption of its 
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products.  Thus, in order to maintain your brewery pub licensure, you must maintain 
your current brewery license at its current location. 
 

That being said, section 3.92(d) of the Pennsylvania Liquor Control Board’s 
(“Board”) Regulations [40 Pa. Code §3.92(d)], states: “Sales of alcoholic beverages at 
the brewery pub premises shall be limited to sales of malt or brewed beverages 
produced at and owned by the brewery adjacent to it or a brewery which is under 
common control with the brewery pub.”  Section 3.92 was revised in 2011 to 
specifically allow for the scenario you described above.  The Board recognized that 
the growth of “craft” brewing of beer in Pennsylvania had reached a point where 
certain breweries could no longer supply the demand for their beer at their brewery 
pubs from the capacity of the adjacent brewery.  Thus, if your company filed for a 
new brewery license for use at your new proposed location, it could then transport the 
beer from the new G license for sale at retail at your existing G and GP location.   
 

Please be advised that the ownership structure of the new G license must be identical 
to the existing structure of your company, as “common control” has been interpreted 
as having the same meaning as common ownership.   
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 
HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 
CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 
ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 
ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE 
LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT 
TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR 
CONTROL BOARD 
 

 

Very truly yours, 
 
 

FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 
 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  
 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
 Frank Miller, Bureau of Licensing 
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