
January 21, 2015 

 

Stanley J. Wolowski, Esquire 
Flaherty & O’Hara 

610 Smithfield Street, Suite 300 

Pittsburgh, PA 15222 

 

RE:  Restaurant Licensee holding Sacramental Wine License 

 
Dear Attorney Wolowski: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your correspondence dated December 31, 2014, 

wherein you indicate that you are writing on behalf Acme Markets, Inc. (“Acme”) 

for a legal opinion regarding sacramental wine licenses.  Specifically, you indicate 

that Acme was recently approached by the leaders of the local Jewish community 
with a request to stock and sell sacramental wine at its Narberth store location.  

You note that Acme is aware that a sacramental wine license would be required to 

sell the wine.  You further note that while Acme holds several restaurant licenses 

for stores in the region, it does not hold a license for the Narberth store.   

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Acme holds 
several restaurant liquor licenses for use by it at various locations within 

Pennsylvania.  Master File MF-216 (LID 69397) may be referenced for more 

details regarding these licenses.  

 

OPINION:  You pose a series of questions regarding this matter, which will be 

addressed in the order presented. 
 

(1) Can Acme acquire a sacramental wine license for premises within its 

Narberth store even though Acme holds restaurant liquor licenses at 

other locations? 

 

No.  Section 411(b) provides that no sacramental wine licensee, and no officer or 
director of a sacramental wine licensee shall own any stock or have any financial 

interest in any hotel or restaurant licensed under the Liquor Code.  [47 P.S. § 4-

411(b)].  Therefore, Acme could not acquire a sacramental wine license for any 

store location.  

 

(2) If Acme is eligible to acquire a sacramental wine license for premises 
within the Narberth store, can Acme sell wine within the licensed 
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premises or is Acme limited to delivering the wine to the home 

address of a family certified by a Rabbi? 

 
This question is moot since Acme, as the holder of a restaurant license, cannot 

simultaneously hold a sacramental wine license.  

 

(3) If Acme cannot hold a sacramental wine license because it holds 

restaurant licenses at other stores, can Acme lease space to a non-

related third party who would hold a sacramental wine license for 
premises within the Acme store? 

 

Yes.  While the Liquor Code generally prohibits a restaurant liquor license holder 

from acting as a landlord to a sacramental wine license holder, section 411(e) of 

the Liquor Code [47 P.S. § 4-111(e)] states: 

 
That nothing contained in this section shall be construed to prohibit 

any hotel, restaurant, retail dispenser or club licensee or any officer, 

director or stockholder, agent or employe of any such licensee from 

having a financial or other interest, directly or indirectly in the 

ownership or leasehold of any property or the equipment of any 

property or any mortgage lien against same, used, leased by an 
importer or sacramental wine licensee for the exclusive purpose of 

maintaining commercial offices and on the condition that said 

property is not used for the storage or sale of liquor or malt or brewed 

beverages in any quantity. . . . 

 

Therefore, Acme could legally lease space to a sacramental wine licensee, subject 
to the restriction noted above.  This restriction may render the business model 

impractical because sales may not be conducted in the location leased within the 

Acme. 

 

 

 
(4) If Acme can acquire a sacramental wine license, would the licensed 

premises need to have a separate entrance from the outside? 

 

Since Acme cannot acquire a sacramental wine license, this question is moot. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 
Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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