
 

 

 
 

January 15, 2015  

  

Jeffrey K. Millin, Esquire 

Shafer Law Firm 

10744 State Highway 18 
Conneaut Lake, PA 16316 

 Re: Workers’ Comp Insurance Requiring New EIN for VFD Club  

 

Dear Attorney Millin: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent December 31, 2014, wherein you 
advise that you represent several volunteer fire departments (“VFD”) that hold 

catering club licenses.  You advise that the workers’ compensation carriers are 

requiring that the VFD be separate from the club/restaurant to enable the purchase 

of workers’ compensation coverage.  It is your understanding that this would 

require a separate entity and employer identification number (“EIN”) for the 

VFDs.  You would like to accommodate this requirement and establish new 
entities, with new EINs, without going through a formal license transfer.  You have 

written this office for guidance. 

 

OPINION:  The Liquor Code provides that it is unlawful for anyone other than the 

licensed entity to hold a pecuniary interest in the liquor license.  Therefore, if the 

VFD is set up as an entity that is separate from the club/restaurant, it cannot allow 
another entity to have an unlawful pecuniary interest in its liquor license.  

 

Section 1.1 of the Board’s Regulations defines “pecuniary interest” as: 

  

An interest that sounds in the attributes of proprietorship.  There is a 

rebuttable presumption of a pecuniary interest when a person receives 
10% or more of the proceeds of the licensed business or when control 

is exercised by one or more of the following: 

  

1. Employing a majority of the employees of the licensee.  

2. Independently making day-to-day decisions about the operation of 

the business. 
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3. Having final authority to decide how the licensed business is 

conducted. 

  
[40 Pa. Code § 1.1; see also Appeal of E-J Westside Inn Corp., 68 Pa. Cmwlth. 

323, 449 A.2d 93 (1982)]. 

  

The Board has traditionally permitted management companies to operate licensed 

premises on behalf of licensees, provided that said companies do not have an 

unlawful “pecuniary interest” in the license.  Therefore, it may be possible for the 
VFD to enter into an agreement with another entity to serve as a management 

company for the operation of the club/restaurant.  It is unknown if this level of 

separation will satisfy your workers’ compensation carrier.   

 

Other than the use of a management agreement, the VFD would have to transfer its 

license to another club if it will no longer hold the club liquor license in question.  
As you may be aware, section 102 of the Liquor Code defines a club as the 

following:  

 

[A]ny reputable group of individuals associated together not for profit 

for legitimate purposes of mutual benefit, entertainment, fellowship or 

lawful convenience, having some primary interest and activity to 
which the sale of liquor or malt and brewed beverages shall be only 

secondary, which, if incorporated, has been in continuous existence 

and operation for at least one year, and if first licensed after June 

sixteenth, one thousand nine hundred thirty-seven, shall have been 

incorporated in this Commonwealth, and, if unincorporated, for at 

least ten years, immediately preceding the date of its application for a 
license under this act, and which regularly occupies, as owner or 

lessee, a clubhouse or quarters for the use of its members.... 

 

[47 P.S. § 1-102 (emphasis added)].  The Liquor Code does not give the Board any 

discretion to disregard these requirements under any circumstances.  Therefore, the 

VFD may only transfer its license to another entity that meets the definition of a 
club as that term is defined in section 102.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
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ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 
BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

  

  
  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

  Bureau of Liquor Control Enforcement 
 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

  Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

  Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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